Triumf českého MMA. Je vítězství Jiřího Procházky nové Nagano, nebo zbytečný hype?

17. červen 2022
Tribuna

Český MMA zápasník Jiří Procházka v Singapuru porazil Brazilce Glovera Teixeiru a vybojoval pro Česko první mistrovský pás v prestižní organizaci UFC. Po návratu domů jej přivítalo zaplněné náměstí Svobody v Brně. Kde se bere takový zájem o Procházku a MMA? Proč je jeho úspěch doma částečně zpochybňován a v některých médiích takřka ignorován? Do Tribuny nám vše přišel poodhalit režisér, scénárista, ale taky sportovní novinář Ondřej Erban, který o Procházkovi chystá film.

Procházka v Singapuru zvrátil průběh střetnutí, kdy už to vypadalo, že je zápas zřejmě ztracený. Byl to zápas nahoru a dolů. Všem začínalo být víceméně jasné, že Teixeira asi vyhraje na body. Nicméně Procházka se skoro až zázračně nebo velmi šikovně dokázal vysmeknout a nakonec se soupeř třicet vteřin před koncem vzdal, líčí Erban.

Čtěte také

 

Překvapilo mě, jak neuvěřitelně v klidu v den zápasu byl, člověk na něm absolutně nepoznal nervozitu. Ráno mi popravdě nepřišel ani moc soustředěný. Překvapilo mě taky, že po zápase nebyly žádné velké oslavy. Jen on i trenéři seděli a mlčeli. Bylo to až překvapivě tiché a klidné, popisuje zákulisí souboje s Teixeirou.

V Česku se v posledních dnech rozběhly debaty, nakolik je Procházkův úspěch skutečně velkou sportovní událostí, což do značné míry souvisí s rozporuplným vztahem české veřejnosti k MMA. Zatímco část tomuto sportu propadla, mnozí se na smíšená bojová umění dívají skrz prsty.

V kontextu tohoto sportu to opravdu přelomový úspěch je, UFC je nejprestižnější a nejsledovanější organizací. Druhé Nagano to ale samozřejmě pro český sport není, hokej je národní sport a tady MMA polovina lidí nezná a další třetina ho nesnáší, usmívá se Erban.

Zápasník Jiří Procházka se díky zisku mistrovského pásu v organizaci UFC dostal do povědomí i té části českého publika, která MMA dosud přehlížela. O jak velký úspěch jde v kontextu tohoto sportu a co znamená pro český sport celkově? Více si poslechněte v nové Tribuně.

autoři: Vojtěch Jírovec , Martin Vait , Vojtěch Ondráček
Spustit audio