Plavání bude mít jako první sport na některých akcích kategorii pro transgenderové sportovce

21. červen 2022

Mezinárodní  plavecká federace omezí účast transgenderových sportovců v elitních ženských závodech a zavede pro ně novou kategorii Open. Zástupci členských svazů to odhlasovali na mimořádném kongresu v Budapešti. „Nevím, kolik transgenderových osob bude pak schopno kvalitně naplnit rozplavby,“ pochybuje trenér Martin Kratochvíl. Plavec Ondřej Gemov naopak novou kategorii vítá.

„Nebyl jsem pro. Neříkám, že jsem úplně proti tomu, to takovým způsobem řešit, protože daleko horší by bylo zařazovat transgender lidi mezi muže a ženy. Takže to nějaké řešení do budoucna může být, ale já osobně bych potřeboval daleko víc informací,“ přiznává předseda Českého svazu plaveckých sportů Petr Ryška.

Čtěte také

196 pro, 42 proti

Petr Ryška byl na kongresu v Maďarsku jedním ze 42 hlasujících, kteří se vyslovili proti návrhu. 196 jich bylo pro, 36 se zdrželo. Hlasovalo se poté, co si účastníci kongresu vyslechli zprávy od pracovní skupiny složené z lékařů, právníků a sportovních osobností.

„Nevím, kolik transgenderových osob bude pak schopno kvalitně naplnit rozplavby. Já osobně jsem trochu konzervativnějšího ražení, takže mě to spíš šokovalo. Nejsem tímhle směrem úplně naladěn, ale svět se vyvíjí tak, jak se vyvíjí,“ komentuje hlasování Martin Kratochvíl, trenér juniorského mistra světa Jana Čejky.

Změna pohlaví do 12 let

Mezinárodní plavecká federace (FINA) úplně nevyloučila účast transgenderových sportovců v ženských závodech. Změnu pohlaví ale musejí podstoupit do 12 let. Dva delegáti ze Švédska a Nového Zélandu zpochybnili tento přístup s tím, že v tak nízkém věku se pro tak zásadní krok těžko někdo rozhodne.

„Když přesáhnou dvanáctý rok, pohlaví už se nemůže změnit tak jednoduše, respektive už tam vždycky jsou znaky toho druhého pohlaví. Aby se pak někdo nenutil si to před dvanáctým rokem měnit, což mi přijde šílené,“ polemizuje s rozhodnutím šéf českých plavců Petr Ryška.

Čtěte také

Větší plíce, jíná stavba těla

Dopad na řízení pocítí například Američanka Lia Thomasová. Ta se letos v březnu stala první transgenderovou sportovkyní, která vyhrála Národní univerzitní šampionát. Třiadvacetiletá plavkyně ovládla závod na 500 yardů, tedy necelých 460 metrů.

„Když se muž nechá předělat na ženu, a potom závodí v ženské kategorii, má samozřejmě pořád výhodu. Ať už je to větší srdce, větší plíce, stavba těla. I když mu budou uměle dodávat ženské hormony, plíce ani srdce mu to nezmenší,“ zdůrazňuje finalista z loňského mistrovství Evropy v krátkém bazénu Ondřej Gemov, který zavedení kategorie Open pro transgenderové plavce vítá.

autoři: Lukáš Michalík , agf
Spustit audio

Související