Pátý den války na Ukrajině. Jak dopadnou mírová jednání ve stínu jaderné hrozby?

28. únor 2022

Ruští vojáci se v noci na pondělí znovu pokusili prolomit obranu Kyjeva, všechny jejich pokusy ale selhaly. Podle agentury Unian to uvedla ukrajinská armáda, která prý má situaci pod kontrolou. V pondělí dopoledne by se mohlo uskutečnit jednání mezi ruskou a ukrajinskou delegací na běloruské hranici, očekává agentura TASS. Následujících 24 hodin bude podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského klíčových.

V první hodině Speciálu uslyšíte o tom, jak se snaží Češi lidem utíkajícím z Ukrajiny pomáhat a jak vypadá cesta uprchlíků ze Lvova do polského Přemyšlu.

Čtěte také

V neděli se na několika místech v Česku demonstrovalo proti ruské invazi. Na Václavském náměstí v Praze se sešlo až 80 tisíc lidí. Premiér Petr Fiala (ODS) na vystoupení v Praze ocenil, že svět přijal tvrdé sankce vůči Rusku, a ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis poděkoval vládě a českému národu za podporu, solidaritu a pomoc jeho zemi.

Na podporu Ukrajině včera hromadně demonstrovali i Němci - jen v centru Berlína protestovalo více než sto tisíc lidí a podle organizátorů se jejich celkový počet blížil až k půl milionu.

Jednání na hranici a jaderná hrozba

Podle informací deníku Washington Post by se do bojů na Ukrajině mohlo zapojit i Bělorusko. V nedělním referendu byly v zemi schváleny ústavní změny, které mají podle kritiků dál upevnit moc běloruského lídra Alexandra Lukašenka.

Zahrnují mimo jiné zrušení neutrálního bezpečnostního statusu, díky kterému mohou být na běloruském území rozmístěny jaderné zbraně jiných států, například Ruska. Tento bod zároveň umožní stálou přítomnost ruských sil na běloruském území.

Chystaná jednání delegací Ruska a Ukrajiny na ukrajinsko-běloruské hranici hodnotí ve speciálu Radiožurnálu a Plusu historik Igor Lukeš. „Ukrajinští diplomaté i prezident Zelenskyj zdůrazňují, že jsou připraveni jednat o míru, ne o kapitulaci,“ zdůrazňuje.

Kreml pohrozil jadernými zbraněmi. Prezident Vladimir Putin nařídil uvést do zvláštního stavu bojové připravenosti takzvané odstrašující síly, které zahrnují jak nejaderný, tak ale i jaderný arzenál. Co to znamená a jak velké nebezpečí to představuje?

Čtěte také

Podle Lukeše je třeba předpokládat, že přístup k nukleárnímu tlačítku mají na ruské straně stále lidé racionální, kteří by spuštění nukleární války nedopustili. „Vždyť sama existence těchto zbraní je ne proto, aby byly použity, ale právě proto, že jejich použití je nemyslitelné. A tak by to také mělo zůstat.“

Z Ukrajiny prchají ženy a děti

Hlavní nápor uprchlíků z Ukrajiny zmítané od čtvrtka ruským válečným tažením směřuje na Polsko. Hranice k našim severním sousedům překročilo od začátku války přes 200 tisíc lidí. Další statisíce jich čekají za hraničními přechody. Čekací doba na vstup do Polska je mnoho hodin. Situaci na východě Polska u ukrajinských hranic sleduje náš zvláštní zpravodaj Pavel Novák.

Tisíce ukrajinských uprchlíků, kteří utíkají před válkou, proudí také na Slovensko země tak v posledních dnech čelí bezprecedentní zkoušce. V neděli se za nimi vydala i prezidentka Zuzana Čaputová. Jak setkání s ženami a dětmi vypadalo, přibližuje zpravodaj Ladislav Novák.

Co potřebují ukrajinští uprchlíci a jak jim nejlépe pomoci, poradí analytik spolku Pomáháme lidem na útěku Dalimil Petrilák.

Uzavření Bosporu a pád akcií

K protiruským opatřením se přidávají další státy. Turecko oznámilo, že uzavře úžiny ruským válečným lodím. Po několikadenním váhání označila Ankara události na Ukrajině jako válku. To jí umožnilo aplikovat příslušná ustanovení Konvence z Montreux z roku 1936. Ze Středozemního do Černého moře by tak neměla proplout už žádná ruská vojenská plavidla.

Čtěte také

Ruský rubl klesl po vyhlášení západních ekonomických sankcí proti Rusku o téměř 30 procent a je na novém historickém minimu vůči americkému dolaru. Informoval o tom zpravodajský web BBC News. V noci na pondělí přišla také ruská centrální banka o přístup k polovině svých bankovních rezerv.

Sankce západních zemí proti Rusku přijaté kvůli útoku na Ukrajinu zahrnují odpojení vybraných ruských bank od systému SWIFT, který je klíčový pro mezinárodní finanční transakce. Podle BBC Rusové čekají dlouhé fronty před bankami v obavách, že jim přestanou fungovat bankovní karty. Jak západní sankce ovlivní ruskou ekonomiku a také světové trhy, přibližuje ve speciálním vysílání investiční bankéř Ondřej Jonáš.

Obavu o své úspory mají i čeští klienti banky Sberbank, jejíž pobočky jsou od pátku zavřené. Nefunguje ani internetové bankovnictví a nejde platit kartou.

Čtěte také

Banka, která má vazby na Rusko uvedla, že je to kvůli výraznému odlivu vkladů jejich klientů. Řada lidí se totiž kvůli konfliktu na Ukrajině rozhodla zrušit svoje účty. Zároveň některé české firmy kvůli ruské invazi vyhlásily bojkot služeb banky.

Peníze převedl jinam třeba i pražský dopravní podnik. Náměstek pro dopravu Adam Scheinherr z Prahy Sobě to v sobotu uvedl na svém Twitteru. Zároveň dodal, že podobné kroky udělal i pražský magistrát.

Od Ruska se odvrací i sportovní svět

Invaze ruských vojsk na Ukrajinu se stále víc dotýká i sportu. Na situaci reaguje řada sportovních svazů a organizací včetně Mezinárodní fotbalové federace FIFA, která zakázala konání mezistátních zápasů v Rusku, tamní národní tým ale hrát může. Hráči musí nastupovat pod hlavičkou Ruské fotbalové unie, a to jedině na neutrálním území. Nesmí přitom oužívat ruskou vlajku ani hymnu.

Čtěte také

Poměrně nekompromisní jsou vůči Rusku také další mezinárodní sportovní organizace, například šachová FIDE nebo plavecká FINA a očekává se, že také hokejová IIHF s největší pravděpodobností vyloučí Rusko i Bělorusko z turnajů IIHF včetně mistrovství světa.

Výkonný výbor Českého hokeje rozhodl o zrušení všech reprezentačních kontaktů s týmy Ruska a Běloruska v mužském, ženském a mládežnickém hokeji. Doporučil, aby stejně postupovaly vůči ruským a běloruským týmům také kluby. Současně vyzval, aby důrazné a jasné stanovisko přijala Mezinárodní hokejová federace IIHF.

Rozhodnutí mimo jiné znamená, že jsou zrušeny všechny dvoustranné reprezentační akce s účastí výběrů Ruska či Běloruska, což zahrnuje i nejbližší české hokejové hry, které jsou součístí Euro Hockey Tour. Na turnajích pořádaných dalšími federacemi nebudou české reprezentace proti výběrům Ruska a Běloruska nastupovat. V roce 2022 se rozhodnutí týká přibližně dvacítky akcí a turnajů.

autoři: Jan Pokorný , kac
Spustit audio

Související