Fotbalisté Ruska budou moct hrát jen na neutrálním území, bez hymny a vlajky, rozhodla FIFA

28. únor 2022

Invaze ruských vojsk na Ukrajinu se stále víc dotýká i sportu. Na situaci reaguje řada sportovních svazů a organizací včetně Mezinárodní fotbalové federace FIFA. Nová opatření, ke kterým došlo v uplynulých hodinách, přibližuje sportovní redaktor Martin Charvát.

Mezinárodní fotbalová federace FIFA zakázala v Rusku konání mezistátních zápasů, tamní národní tým ale hrát může. Za jakých podmínek?

Čtěte také

Hráči musí nastupovat pod hlavičkou Ruské fotbalové unie, a to jedině na neutrálním území. Používat přitom nesmí ruskou vlajku ani hymnu. Česká reprezentace proti ruským fotbalistům v případné kvalifikaci o účast na mistrovství světa v Kataru ale ani tak nenastoupí.

Nově se proti útoku Ruska na Ukrajinu vymezila Česká basketbalové federace. Jakým způsobem?

Její předseda Miroslav Jansta v otevřeném dopise uvedl, že reprezentační týmy všech věkových kategorií nebudou po dobu ruské agrese proti Ukrajině hrát žádné zápasy s národními výběry Ruska.

Jansta vyzval k podobnému kroku i všechny kluby, protože podle něj musí sportovní prostředí jasně ukázat svůj postoj. Navíc se obrátil i na mezinárodní basketbalovou federaci FIBA a další sportovní organizace, aby v tomto směru postupovaly jednotně.

Jasné kroky přijala na protest proti napadení Ukrajiny i Mezinárodní šachová federace FIDE. Čeho se týkají?

Zástupci federace podle oficiálního prohlášení vypoví všechny sponzorské smlouvy s ruskými a běloruskými státními společnostmi. Výkonný výbor na mimořádném zasedání odsouhlasil i zahájení etického a disciplinárního řízení s ruskými velmistry Karjakinem a Šipovem, kteří otevřeně schvalovali kroky ruského prezidenta Vladimira Putina.

V Rusku ani v Bělorusku se navíc nebudou až do odvolání konat žádné turnaje FIDE. Už v sobotu vedení federace odvolalo chystanou šachovou olympiádu, které se měli účastnit zástupci 190 zemí a která se měla konat v Moskvě.

Mezinárodní plavecká federace FINA škrtá z kalendáře jednu ze svých dlouhodobě plánovaných akcí v Rusku. O kterou jde?

Ruší se plavecké mistrovství světa juniorů, které měla koncem srpna hostit Kazaň. Na Twitteru to oznámilo vedení federace s tím, že za současné situace nebude v Rusku až do odvolání pořádat žádné další akce.

Už v pátek FINA odvolala na začátek března plánovaný zápas Světové ligy vodního póla mezi Ruskem a Řeckem, který se měl hrát v Petrohradu. Zrušeny byly i dubnové závody Světové série v synchronizovaném plavání a skocích do vody v Kazani, to je jinak tradiční dějiště plaveckých závodů a šampionátů, na podzim tam bylo například mistrovství Evropy.

Spustit audio

Související