Pátek 4. února

3. únor 2022

Olympijské hry začínají oficiálně v pátek 4. února slavnostním zahajovacím ceremoniálem. Naši reprezentanti se ale na olympijských kolbištích budou snažit už od středy 2. února, kdy v souboji smíšených dvojic o postup zabojuje český curlingový tým . Ve čtvrtek 3. února pak ke svému historicky prvnímu zápasu na olympijském ledě nastoupí naše hokejové reprezentantky. A o postup zabojují i české skicrossařky.

Poslouchejte olympiádu ŽIVĚ každý den od 2:00 do 15:00 na Radiožurnálu Sport nebo odebírejte náš podcast Olympijské rozhovory.

  • Curling / od 2. února

Manželé Zuzana a Tomáš Paulovi vstoupili do olympijského turnaje smíšených dvojic v curlingu vítězstvím. Český pár většinu zápasu s Nory Kristin Skaslienovou a Magnusem Nedregottenem prohrával, ale nakonec obhájce bronzových medailí v Pekingu porazil 7:6 v nastavení.

Čtěte také

Své druhé utkání v turnaji smíšených dvojic v curlingu ale prohráli. Na favorizované Švédsko nestačili a brohráli 4:7. „Zápas se nám povedl. Hráli jsme s mnohem větší úspěšností než v prvním zápase. Máme z něj lepší pocit. Věděli jsme, jak led funguje. Máme určitě lepší pocit než z výhry, i když jsme prohráli,“ zhodnotil Tomáš Paul.

Ve třetím utkání na hrách v Pekingu manželé Paulovi nezaváhali. Proti Australanům podali sebvědomý výkon a zvítězili 8:2. Po třech odehraných utkáních tak mají skóre dvě výhry a jedna prohra.

Čeští manželé Tomáš a Zuzana Paulovi ve čtvrtém utkání turnaje smíšených dvojic v curlingu na olympijských hrách v Pekingu tvrdě narazili na stoprocentní Italy. Precizní dvojice Stefania Constantiniová a Amos Mosaner šli hned v úvodu do vysokého vedení a náskok si až do konce udrželi. Čechům připsali druhou prohru na turnaji po drtivém výsledku 2:10.

  • Lední hokej – ženy / od 3. února

České hokejistky porazily v Pekingu v historické premiéře na olympijských hrách Čínu 3:1. Góly daly Tereza Radová, Denisa Křížová a Michaela Pejzlová. Branku domácího výběru, v jehož dresu nastoupilo třináct hráček narozených v Kanadě nebo USA, vstřelila Hannah Millerová.

„Byli jsme hodně nervózní a nemohli jsme se z toho nějak dostat. Tím, že Čína hraje fantasticky defenzivně organizovaný systém, jsme se museli dlouho trápit, než jsme se dostali k prvnímu gólu,“ popisuje trenér Pacina.

  • Krasobruslení / 4. února

Čeští krasobruslaři jsou po prvním dnu soutěže družstev na olympijských hrách v Pekingu osmí. K postupu do finálové pětice mají podle očekávání daleko. V krátkých programech mužů a sportovních dvojic a rytmickém tanci nasbírali dvanáct bodů a na páté Italy ztrácejí šest bodů. Díky dvěma výhrám vedou Američané s dvoubodovým náskokem před ruskými závodníky pod hlavičkou olympijského výboru.

  • Zahajovací ceremoniál / 4. února

XXIV. zimní olympijské byly oficiálně zahájeny a přivítají celkem 2892 sportovců v 15 sportech, bojovat se bude o 109 medailových sad. Slavnostní zahájení her začalo v pátek ve 20 hodin, tedy na hlavním olympijském stadionu Ptačí hnízdo v Pekingu. Režisérem je Čang I-mou, který měl na starosti i slavnostní ceremoniál na letních hrách v Pekingu před čtrnácti lety. 

Spustit audio