O ubytování se hráčům starají agenti. Nejlepší bydlení jsem měl v Omsku, bilancuje Martin Procházka

Jak a kde bydlí hokejisté v české extralize? Proč je v aktuální sezoně takový rozdíl mezi prvními a třetími třetinami? A je už na hře Litvínova znát rukopis Vladimíra Růžičky? Taková témata probíral v Čisté hře hokejový expert Martin Procházka.

Jak je to s bydlením u extraligových hráčů? Když jsi byl u nějakého klubu, řešil bydlení klub, nebo sis to řešil po vlastní ose?

Čtěte také

Je tam samozřejmě spolupráce s klubem. Hráč, který přijde z dálky a nemá možnost dojíždět, tak je jasné, že klub mu zařizuje bydlení. Všichni hráči mají agenty, kteří to zařizují, hráč je na to před sezonou připravený, byt má přidělený. A pokud dojde k výměně v sezoně, tak není nic nestandardního, že se hráč vystěhuje a druhý den tam je jiný. Maximálně je potřeba vyměnit štítek na dveřích.

Co je dnes standard, garsoniéra? Ne každý si může dovolit barák…

Pokud přijde nějaká hvězda, tak má jiné podmínky, větší byt. Někdo si řekne i o dům, protože je na to zvyklý, má třeba psa. Tohle všechno se zohlední, je to práce většinou agenta.

Někteří hráči, i když přestoupí, tak naopak zůstávají v bytě, na který jsou zvyklí. Jak jsi to měl ty? Dojížděl jsi, nebo preferoval byt u stadionu?

Měl jsem možnost hrát rok a půl ve Vítkovicích, před tím dvě sezony ve Vsetíně. Tam jsem to měl přizpůsobené tak, že jsem mohl v klidu dojít na zimní stadion, což mi přišlo ideální, krásně jsem se prošel. Ve Vítkovicích jsem bydlel v domečku asi 12 kilometrů od haly, takže jsem musel dojíždět. Je to spíš o tom, co je klub schopen hráči nabídnout a o dohodě, co mu vyhovuje.

A nejluxusnější bydlení, které jsi během kariéry zažil?

Když jsme hráli s Pavlem Paterou a Jardou Kamešem v Omsku, tak jsme bydleli na gubernátorově chatě, kde jsme byli hlídaní, chodili jsme přes dvě vrátnice, protože to byl hlídaný prostor. Tam jsme měli odvoz a přívoz, jezdilo pro nás auto, nemuseli jsme se o nic starat. Měli jsme společný prostor, pak každý svoji místnost. Bydleli jsme takhle všichni tři najednou v chatě, bylo to perfektní a hrozně rád na to vzpomínám.

A ta nejhorší zkušenost?

Nejhorší to bylo, když jsem byl poslední sezonu v Rusku v týmu Voskresensk. Tam jsem bydlel v ozdravovně, byl mi slibován byt. A během dvou a půl měsíce, kdy byla příprava na sezonu, a první tři zápasy se mi bytu nedostalo. Stále jsem bydlel na ozdravovně, kde jsem chodil ráno na snídani s táckem mezi ostatní pacienty. To opravdu bylo nejhorší ubytování, jaké jsem kdy zažil.

A když si vzpomeneme na tvé krátké angažmá v zámoří? Měl jsi agenta?

Ano, spolupráce funguje s agentem. V Atlantě to bylo krátkodobé na tří zápasy, ale i tak jsem tam měl malý krásný domeček v resortu, takže to bylo perfektní. Když jsem byl v Torontu, tak jsem strávil rok v obrovském mrakodrapu, kde jsem měl možnost jakéhokoliv servisu přes hlídanou recepci. A dokonce bazén na střeše. Tam jsem měl skvělé ubytování.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související