Soupeři Arsenal, Ajax nebo Barcelona. Jak si v Lize mistrů v historii vedly české kluby?

Kanonýr Siegl rozhodl v nultém ročníku Ligy mistrů o výhře Sparty nad Barcelonou

Před 32 lety sparťani v prvním kole přešli až díky vlastnímu gólu soupeře v prodloužení přes Glasgow Rangers, ve druhém pak museli doma dohánět jednogólovou ztrátu z úvodního duelu proti Marseille. Oba dvojzápasy ale fotbalisté Sparty zvládli a postoupili do základní skupiny Ligy mistrů. A i když v ní Pražané odehráli s Barcelonou, Dynamem Kyjev a Benfikou Lisabon celkem šest utkání, tak z tzv. nultého ročníku prestižní soutěže se vzpomíná prakticky jen na jedno.

Sparta totiž 1. dubna 1992 na Letné porazila slavnou Barcelonu. Vítězný gól tehdy vstřelil legendární kanonýr Horst Siegl. „Tyhle vzpomínky nejdou vymazat. Tehdy to byl nejlepší tým Evropy a my ho dokázali porazit. Nesmírně si toho vážím. Byla tam fantastická kulisa a málokterý hráč si může říct, že porazil Barcelonu a dal v zápase gól,“ vzpomíná Siegl na jeden z nejslavnějších zápasů v historii fotbalové Sparty.

Jaké vzpomínky má na slavný zápas Roman Vonášek? A co bylo kouzlo trenéra Dušana Uhrina staršího, který tehdy Pražany koučoval? V nultém ročníku Ligy mistrů na zaplněné Letné fotbalisté Sparty zdolali Barcelonu 1:0. 

autoři: Tomáš Petr , rej
Spustit audio