Soupeři Arsenal, Ajax nebo Barcelona. Jak si v Lize mistrů v historii vedly české kluby?

Slavia si v Lize mistrů zahrála zatím dvakrát. Trpišovský sní o dalším pokusu a výhře doma v Edenu

Ani jednou nevyhráli, přesto se na jejich výkony vzpomíná dodnes. Fotbalisté Slavie při své poslední účasti v Lize mistrů před pěti lety uhráli jen dvě remízy, ale jejich tehdejší zápasy určitě stojí za to si připomenout. Poslechněte si další díl seriálu o českých klubech v nejprestižnější evropské soutěži…

Losující Petr Čech poslal červenobílé do základní skupiny F k Barceloně, Dortmundu a Interu Milán. V sále to sledovali funkcionáři Slavie a jeden z nich, Tomáš Syrovátka, střídavě zavíral oči, kulil je, vydechoval a zadržoval smích tak pozoruhodným způsobem, že tyhle záběry obletěly svět a občas se stále někde objeví. Tří hvězdných soupeřů se ale fotbalisti z pražského Edenu nezalekli.

Na úvod slávisti málem vyhráli na stadionu Interu Milán, remízu 1:1 zachránil favorit až v nastavení, a tak Jaroslav Zelený, David Hovorka a Ondřej Kolář používali podobná slova...

Ještě větší senzaci způsobili sešívaní v Barceloně, rok a půl tam žádný klub v žádné soutěži neudržel čisté konto, až se to při remíze 0:0 povedlo jim.

Odvážný ofenzivní výkon

„Úspěch, jsme rádi, jak to dopadlo.„ „Dalo se říct, že je to sen, spousta lidí podceňovala a posmívala se, ale ve finále mohla Slavie jenom překvapit a svoji kvalitu dokazuje, takže jen tak dál,“ říkali o Slavii její fanoušci, kteří to všechno sledovali přímo na Camp Nou a mohli být na svůj klub hrdí.

Tým s oporami Součkem, Kolářem nebo Olayinkou sice získal v základní skupině Ligy mistrů jen dva body, ale proti jasným favoritům udivoval skoro pokaždé odvážným ofenzivním výkonem založeným na skvělé kondici a taktice kouče Jindřicha Trpišovského:

„Klukům se všichni snažíme vtloukat do hlavy, že když budeme fyzicky a psychicky pracovat, budeme soudržní a všichni se tomu podřídí, těm týmům můžeme konkurovat, pokoušet se ty zápasy odehrát se zdviženou hlavou.“

Liga mistrů v Edenu?

„Hrajeme výborný fotbal, dokážeme se vyrovnat velkoklubům, jako je Barcelona, Dortmund, Inter Milán, takže věřím, že příští rok, když tady zůstaneme pospolu, můžeme udělat větší úspěch,“ komentoval Ondřej Kolář.

Jeho přání se nevyplnilo, klíčový záložník Tomáš Souček odešel do West Hamu, někteří další neměli takovou formu a fotbalisti Slavie se do Ligy mistrů nedostali. Nepovedlo se jim to ani v dalších letech, a tak Jindřich Trpišovský v Desítce Pavla Horvátha vyprávěl:

Mám velký dluh, který cítím. Protože jsme se Slávií hráli Champions League a měli jsme skvělé zápasy, ale nevyhráli jsme – můj cíl je dostat do Edenu Ligu mistrů a vyhrát doma zápas.

Zatím tedy stále sešívaní můžou vzpomínat na dvě účasti v Lize mistrů z let 2007 a 2019.

autoři: Jan Suchan , agn
Spustit audio