Soupeři Arsenal, Ajax nebo Barcelona. Jak si v Lize mistrů v historii vedly české kluby?

Slavia se do Ligy mistrů probojovala poprvé v roce 2007. Porazila Bukurešť, debakl utrpěla od Arsenalu

Na konci srpna roku 2007 se poprvé v historii klubu probojovala do nejlepší evropské klubové soutěže pražská Slavia, která překvapivě vyřadila v závěrečném předkole Ajax. Debakl ji ale čekal od londýnského Arsenalu.

Slavia si z Amsterdamu přivezla výhru 1:0, na kterou na pražském Strahově navázala vítězstvím 2:1. Oba góly dal útočník Stanislav Vlček a několika výbornými zákroky zazářil brankář Martin Vaniak.

„Byl to hrozně těžký dvojzápas. Nikdo nám nevěřil, a jsem hrozně ráda, že jsme to zvládli. Ale ono se to někdy tak semele, že v ten nejdůležitější okamžik to tam padne. Své chvíle jsem si protrpěl a teď když už do konce kariéry nedám gól, bude mi to jedno,“ říkal po premiérovém postupu do Ligy mistrů hrdina zápasu Stanislav Vlček.

Tým trenéra Karla Jarolíma se tak mohl těšit na los skupinové fáze – ten mu přisoudil londýnský Arsenal, za který tehdy hrál i Tomáš Rosický, Sevillu třeba s pozdějším výborným obráncem Barcelony Danim Alvesem a Steauu Bukurešť. Právě rumunský klub byl prvním soupeřem Slavie v základní skupině Ligy mistrů.

První gól Pražanů v Lize mistrů

Hned na první pokus se slávisté dočkali vítězství – historicky první gól Pražanů v Lize mistrů dal útočník Zdeněk Šenkeřík.

„Ještě před půl rokem jsem hrál v Turecku, a kdyby mi někdo řekl, že budu hrát první zápas v historii Slavie v Lize mistrů, vstřelím jim gól a vyhrajeme, asi se mu vysměju. Je to ale obrázek toho, jak je fotbalová kariéra krásná,“ vyprávěl Šenkeřík.

Byla to ale zároveň jediná výhra Slavie ve skupině v následujícím zápase prohrála v Seville 2:4, a poté ji čekala cesta do Londýna na utkání proti Arsenalu, na které by asi většina hráčů i fanoušků nejradši zapomněla.

Debakl na Arsenalu

Slavia se navíc nechtěně zapsala do historie Ligy mistrů porážka 0:7 byla totiž v té době rekordní. Arsenal vyrovnal výhru Juventusu nad Olympiakosem z roku 2003.

Věděli jsme, že to bude těžké, ale sedm gólů je opravdu moc. Padli jsme na hubu a horší to už být nemůže. Musíme se od toho odrazit a začít tam, kde jsme začali vyhrávat,“ okomentoval stručně vysokou porážku v Londýně obránce Matěj Krajčík.

Slavia už žádnou výhru ve skupině Ligy mistrů nepřidala, ale zbylé tři zápasy zvládla o dost lépe. V Praze remizovala s Arsenalem 0:0 a díky remíze v Bukurešti skončila ve skupině třetí, a zajistila si účast v jarní fázi tehdejšího Poháru UEFA. S Ligou mistrů se rozloučila domácí porážkou 0:3 se Sevillou.

„Některým možná ani nedošlo, co se událo, že měli možnost si zahrát Ligu mistrů a s takovými mužstvy, jako je Arsenal nebo Sevilla. Třeba jim to dojde teď, až se jim to rozleží v hlavách, a budeme to třeba moci uplatnit v jarní části ligy nebo poháru UEFA. Hlavně by se to mělo promítnout na větším sebevědomí,“ ohédl se za první účastí Slavie v Lize mistrů tehdejší trenér Karel Jarolím.

Na další účast v prestižní soutěži čekali slávisté dvanáct let. O tom, jak si vedli v roce 2019, uslyšíte v druhém díle seriálu.

autoři: Alena Benešová , agn
Spustit audio