Zářili v zahraničí, ale po návratu potěšili i fanoušky v Česku. Jak válel Baroš, Řepka nebo Šmicer?

Z Itálie do Sparty a Českých Budějovic. Jaké byly návraty Poborského do české ligy?

V seriálu Radiožurnálu Sport se přesuneme o 22 let zpět, kdy tehdejší reprezentační opora Karel Poborský, pro mnohé možná překvapivě, po konci v Itálii podepsal smlouvu se Spartou. Co ho táhlo do Prahy a co za spor měl s trenérem Jaroslavem Hřebíkem? Jaké bylo jeho loučení s kariérou v Českých Budějovicích? Poslechněte si

Poborského návrat do Čech v květnu 2002 byl svým způsobem specifický. Šikovný záložník byl tehdy ve 30 letech na vrcholu sil, v Laziu nastupoval pravidelně, a v posledním kole ročníku 2001-2002 dokonce dvěma góly do sítě Interu Milán pomohl Římanům k výhře 4:2 a přihrál tak mistrovský titul Juventusu s kamarádem Pavlem Nedvědem. Ve své poslední sezoně v Serii A zaznamenal Poborský 4 góly a tři asistence, i proto se spíš čekalo, že zůstane v cizině.

Čtěte také

„Vracel jsem se kvůli rodině, protože syn nastupoval do druhé třídy. Věděli jsme, že se chceme vrátit do Česka, tak jsme to akorát urychlili. Podepsal jsem ve Spartě, rodina zůstala na Hluboké, takže jsme zas až tolik spolu nebyli. Ten záměr se úplně tolik nepovedl. Dnes už bych to vyhodnotil jinak, zůstal bych ještě v cizině. Nechci ale aby to vyznělo negativně,“ řekl před časem ve vysílání Radiožurnálu Sport.

Přestup do Sparty

Příchod někdejšího reprezentanta do Sparty vzbudil ohlas i z toho důvodu, že před přestupem do zahraničí, konkrétně do Manchesteru United, působil v konkurenční Slavii. „Když jsem se vracel, tak jsem na férovku řekl manažerovi, ať se poptá i ve Slavii. Měla kádr uzavřený a celý a mnohem snažší byla komunikace tenkrát s panem Košťálem a Peltou. Zařídili mi Spartu a bylo to tam v podstatě na podání ruky. Během pěti minut bylo všechno vyjednáno,“ popisuje Poborský.

Ve Spartě se stal Poborský okamžitě oporou. S letenským klubem získal dva mistrovské tituly a vyhrál i domácí pohár. V sezoně 2003-2004 rodák z Jindřichova Hradce pomohl Pražanům k postupu do osmifinále Ligy mistrů, v posledním utkání ve skupině proti svému bývalému klubu - římskému Laziu – přispěl ke klíčové výhře 1:0 gólovou asistencí.

Za víc než tři sezony Poborský nastoupil za Spartu do víc než stovky zápasů, dal 33 gólů, a plnil i funkci kapitána. V září 2005 ale vystupňovaly jeho neshody s tehdejším koučem Pražanů Jaroslavem Hřebíkem.

„Nechci aby to vyznělo jako laciné gesto. Kapitán by ale měl být prodloužená ruka. Všechny trenérovi metody nesdílím, takže bude lepší, když to bude plnit někdo jiný. Bude to pro dobro věci,“ uvedl Poborský.

autoři: Lukáš Michalík , rej
Spustit audio

Související