Někteří běžci mají sebepoškozující techniku, základem je obecná vytrvalost. Není to jenom o botách, říká běžecký trenér Martin Levý

Hostem pořadu Páteční finiš Kateřiny Neumannové byl běžecký trenér a propagátor běhu Martin Levý. V talkshow popsal, jak se připravit na maraton a proč někteří lidé závod běhají, i když nejsou připravení. Jak hodnotí výkon Moiry Stewartové, která zaběhla olympijský limit a český maratonský rekord? Kudy vedla jeho cesta k běhání? Jak se běhá v terénu a jaká rizika hrozí při silničním běhu? Jak se orientovat v nepřeberném množství běžeckých bot? Poslechněte si celý rozhovor.

Běh může být kondiční, silniční, terénní nebo i horský. Jak bys rozkryl zákulisí těchto jednotlivých odvětví?

U běhání je primární motivace. Nejde běhat jen jednu věc. Člověk si nemůže říct, že bude jen silniční běžec. Doplňkově je třeba vyběhnout do hor nebo si dát nějaký jiný závod.

Mě osobně asi nejvíc baví sociální běhání. Spousta lidí běhá proto, že chce vypnout hlavu, a tak běží sami třeba do hor. Mě ale baví spíš běhat se skupinou a tím se navzájem motivovat.

Hrozí u silničních závodů větší zátěž na pohybový aparát, nebo jsou v současné době boty tak kvalitní, že stačí jen vybrat si tu správnou?

Nebude to jen o botách, vždycky je to trochu i o technice běžce. Potkávám spoustu běžců, kteří mají sebepoškozující techniku. Tam je to potřeba srovnat, protože základem je vždy obecná vytrvalost. Znamená to vydržet v běhu nějakou dobu, aby tělo umělo pracovat, a až potom se můžeme bavit o závodech.

V současné době si běžci mohou na trhu vybrat z nepřeberného množství bot. Jak se v tomto množství značek a druhů orientovat?

Primárně by si člověk měl říct, kde běh provozuje. Je velký rozdíl, jestli budu běhat jen po asfaltu, nebo v lese. Tam bych se rozhodoval, jestli vybrat silniční boty nebo terénní boty s větší podrážkou.

Já mám doma patery boty. Aby do toho hobby běžci nemuseli investovat tolik, doporučil bych tak dvoje nebo troje. Boty na zimu jsou teplejší, závodní boty jsou zase lehčí. Lehčí boty ale vydrží méně kilometrů, takže když bych chtěl běhat dvacet nebo třicet kilometrů týdně, tak bych si kupoval vytrvalostní boty, které mají víc materiálu a déle vydrží.

Páteční finiš K. Neumannové na Radiožurnálu Sport

Související