Nechutné a neskutečně těžké, zhodnotila podmínky po štafetovém závodě biatlonistek Charvátová

Čeští biatlonisté i biatlonistky měli hodně nadějně rozeběhnuté štafety na mistrovství světa. Muži dokonce po třetím úseku v německém Oberhofu ještě vedli a skončili čtvrtí a také ženy mohly bojovat o medaili. V sestavě Tereza Voborníková, Tereza Vinklárková, Markéta Davidová a Lucie Charvátová obsadily sedmé místo. I proto, že jak Markéta Davidová, tak Lucie Charvátová musely v propršeném a větrném závodě na trestné kolo. Poslechněte si hodnocení  závodu od Lucie Charvátové.

Lucie, jak se po závodě cítíte?

Je to tady nechutný. Opravdu, tohle si snad nikdo nezasloužil a nikomu bych to nepřála. Neskutečně těžké. Už když se člověk dostával na start, tak prostě je na hraně toho, že je to těžké.

Vůbec bych se nedivil, kdyby se vám v těchto podmínkách závodit nechtělo?

Závodit se mi chtělo, to jo, ale byla jsem od rána neskutečně nervózní. Když jsem viděla závody kluků, tak jsme to prožívaly, fandily jsme jim, protože v tomhle závodě se ukázalo, že stát se může cokoliv. Střelnice je nevyzpytatelná, někoho smete, někdo si s tím poradí lépe, takže jsem doufala do poslední rány, že se něco může stát. Přišlo mi, že jediný, kdo to ale odnesl, jsem samozřejmě byla já a to mě neskutečně mrzí, protože to je začarovaný kruh.

Čtěte také

Markéta Davidová vás poslala na trať jako čtvrtou, pak jste běžela spíše pátá do předposlední střelby, po které jste musela na trestný okruh. Cítila jste, že ty podmínky byly nesnadné?

Ta štafeta byla od začátku rozeběhnutá nádherně. Myslím, že duo Terka a Terka to zvládlo bravurně na to, jak jsou mladé a na podmínky. Byl to od nich skvělý výsledek, Markéta to výborně podržela. Samozřejmě u mě visel otazník, jestli to zvládnu, nebo ne. Je potřeba zmínit, že na čtvrtém úseku jsou ty nejlepší závodnice a střelecky jsem to fakt nezvládla. Nechci říct, že jsem to tempo přepálila, to ne, ale na čtvrtém úseku se poprat s nejsilnějšíma závodnicemi, to je oříšek pro každého, kdo by se na čáru postavil.

Jaké pro vás bylo být v takové elitní společnosti?

Je lepší si to nepřipouštět a nekoukat se holkám do tváře na startu, protože by to člověka mohlo akorát znervóznit. Už v Ruhpoldingu se mi povedlo s nimi držet tempo, tak jsem věřila, že se mi to povede i dnes, ale nepovedlo.

Sedmé místo berete, nebo je to za hranicí spokojenosti?

Startovaly jsme s číslem sedm a je to místo, kam ve Světovém poháru patříme. Někdy bojujeme o lepší umístění, ale v průměru je to výsledek, kam dlouhodobě zapadáme.

autoři: Jan Suchan , mim , rej
Spustit audio

Související