Na výjezdu v Ostravě: Minimum policistů, čisté toalety a příkladné chování fanoušků

Na Radiožurnálu Sport sledujeme pravidelně podmínky na fotbalových stadionech a v seriálu "Na výjezdu" se vydáváme do problematických sektorů pro hosty, které chce mimochodem změnit i nově vytvořená pracovní skupina Ligové fotbalové asociace. Tentokrát jsme vyrazili na Městský stadion ve Vítkovicích, kde domácí ostravský Baník přivítal Liberec. Utkání skončilo bezbrankovou remízou, ale reportér Jaroslav Plašil sledoval především podmínky pro fanoušky. 

Ostrava je sice pro řadu fanoušků daleko, ale spojení po železnici hlavně cestou tam je celkem dobré. A pokud se nehraje večer, máte i solidní šanci se dostat ještě do půlnoci zpátky domů i ze vzdálenějších míst.Tedy to platí hlavně pro příznivce na hlavním koridoru, což zrovna není případ Liberce. Fanoušci Slovanu by tentokrát nenaplnili obvyklý autobus, takže jeli několika auty. Ve spolupráci s domácí stranou měli dovoleno zaparkovat až před sektorem. Kousek od klubového busu.

Na rozdíl od fanoušků Liberce se vydávám tramvají. Můžete jet ze Svinova i z hlavního nádraží, většinou s jedním přestupem, nepotřebujete žádný plánek a nemusíte mít strach, že jedete špatně. Na každé zastávce zaručeně potkáte nějaké fanoušky s šálami a symboly Baníku. Do Ostravy jsem jezdíval hlavně kvůli tenisovým zážitkům, ale kromě fantastického publika jsem vždy obdivoval ohromné napojení lidí z celého regionu na klub. Mít Baník moderní fotbalový stadion na adrese přijatelné pro všechny fandy, možná bychom viděli něco jako v Drážďanech. A taky mě vždy bavilo, jak v Ostravě úžasně dokážou propojit hornickou tradici s modernou. Takže i pohled z tramvaje mám vždycky hodně rád.

Do sektoru pro hosty je blíž vystoupit na Aréně a ne u Městského stadionu. Před stadionem zažívám velký paradox. Zatímco nad stovkami fanoušků Baníku při výjezdech létají vrtulníky a stadiony hlídají těžkooděnci či policisté na koních, v Ostravě je policistů minimum. Pár osobních aut, hlídek státní i městské policie, většinou někde poblíž vchodů a rozcestí.

Příjemné překvapení

Na stadion proudí spousta rodin s dětmi, někteří se staví v putovní fanzóně. A na pokladně často lidé hlásí, že chtějí do "kotle", který je kvůli disciplinárnímu trestu tentokrát jinde. Na místě je i mobilní fanshop a také malé stánky s baníkovskými cukrovinkami. Do sektoru pro hosty musíte od hlavní brány asi tak 500 metrů doleva i kolem tréninkového hřiště a pak uličkou mezi ploty. Ale celkem příjemné prostředí.

Pokladna pro hosty je zavřená, ale od brány už na mě mávají pořadatelé, že si mám koupit lístek za 230 korun u nich. Omlouvají se, že je to proto, že už měli LBC fandové lístek koupený přes klub a u brány stojí, kdyby náhodou někdo přišel. Ostatně kvůli tomu je tam i SLO Liberce. Za 500 dostávám zpátky jen drobné se slovy, „aspoň máte na automaty,“ (smích). A vtipná je i paní u turniketu, která mi hlásí, „tak už jste poslední,“ akorát spolu chvíli debatujeme, jestli jsem 14. nebo 15. Po dlouhé cestě se chci aspoň opláchnout a na toaletách mám trochu šok.

Na apríla si začínám myslet, že nejsem na fotbalovém stadionu v Česku. Jedny dveře sice chybí, ale jinak všechno včetně stojanu s utěrkami, tekuté mýdlo, samosplachovací bytelné žlábky, toaletní papír. A to jsou ještě další toalety zavřené, protože pro menší návštěvu stačí jedny. Také stánek s občerstvením je velmi přátelský stejně jako paní za pultem. Než si objednávám, mimochodem vynikající klobásu, chci dát přednost skloněnému fandovi u pultu, ale paní jen s nadhledem hlásí To je v pohodě, ten mi tu jen loupe samolepku

Mimochodem i v pořadatelské službě vidím ženy, určitě to nemusí být na škodu. Chybí tu ale pulty, kdyby pršelo, tak střecha chrání sotva polovinu prostoru, a nikde koše. Odpadky nosí fanoušci k prodavačce ke stánku. Stadion je moderní, ale je dobrý hlavně na atletické závody, ze sektoru je k hřišti daleko. Ale výhled je jinak dobrý. I protože je ochranná síť stažená a svázaná pod střechou. Takže před fanoušky je jen nízký plot.

Kvůli disciplinárnímu trestu je kotel Baníku naproti obvyklému místu. Takže fanoušci Liberce statečně fandí hned vedle davu domácích. A číhají na každou skulinku, aby byli slyšet. Už jsem zmiňoval velký počet žen na fotbale v Ostravě, jedna dokonce i s megafonem pomáhá s pokřiky. Návštěva sice lehce přes 5 tisíc, ale malí kluci o poločasové přestávce museli mít ohromný zážitek. A tleskali jim i fandové z Liberce.

Fanoušci se chovali příkladně celý zápas. Přitom výsledky ani jednoho z celků teď nejsou už celkem dlouhé období dobré, ostatně na hřišti stav 0:0. Liberečtí asi mohli být spokojenější při děkovačce, že k autům neodejdou s prázdnou. Baníkovci mi přišli spíš přešlí, zakřiknutí, v tramvaji tiše seděli. Jeden říkal, když jsme tu jeli z hokeje, všichni řvali. Ale fotbal není hokej to se nedá srovnávat. I když i v nádražní hale vidíte jen poutače na hokej.

autoři: Jaroslav Plašil , rej
Spustit audio

Související