Mistrovství Evropy v basketbalu! Češi postoupili do osmifinále, kde vyzvou Řeky

9. září 2022, aktualizováno

Nejlepší basketbalisté Evropy, české hvězdy a skvělá atmosféra. To vše bude k vidění začátkem září v Praze. V 02 areně Češi z pěti duelů zvítězili jen dvakrát, ale na postup do osmifinále to stačilo. V rozhodujícím utkání porazili Izrael 88:77 a postoupili do play off. V boji o čtvrtfinále v neděli 11. září od 20:45 v Berlíně narazí na Řecko s hvězdným Giannisem Antetokounmpem. Poslouchejte Radiožurnál Sport a užijte si přímý přenos z utkání.

Osmifinále: Česko - Řecko
Neděle 11. září ve 20:45

Češi se v bitvě o čtvrtfinále střetnou se silným Řeckem, které turnajem zatím prošlo bez ztráty kytičky. Povede se jim zaskočit favorita?

Čeští basketbalisté v závěrečném utkání pražské skupiny D na mistrovství Evropy porazili Izrael 88:77 a ze čtvrtého místa postoupili do osmifinále. V neděli je čeká v Berlíně souboj s Řeckem, které bez zaváhání ovládlo milánskou skupinu C. Double double převedl v O2 areně před 12 174 diváky Tomáš Satoranský, který ke 14 bodům a 11 asistencím přidal i osm doskoků. Nejlepším střelcem byl s 25 body kapitán Vojtěch Hruban, 16 bodů dal Jan Veselý. Čechům na postup do osmifinále stačilo uhrát z pěti utkání dvě vítězství.

„Cíl byl postoupit ze skupiny a to se nám povedlo. Sice ne tak, jak jsme si představovali, ale postup je postup. Jsem rád, že jsme to zvládli psychicky. Spadl nám kámen ze srdce,“ těší basketbalového reprezentanta a druhého nejlepšího střelce zápasu Jana Veselého.

Čeští basketbalisté prohráli na mistrovství Evropy v Praze i s rozehrávačem Tomášem Satoranským v sestavě s Finskem 88:98 a promarnili první možnost zajistit si účast v osmifinále v Berlíně. Výhru Finska režíroval hvězdný pivot Lauri Markkanen, který zaznamenal double double. Čerstvá posila Utahu z Clevelandu dala 34 bodů a zapsala 10 doskoků. Dalších 23 bodů přidal Salin. Navíc Finové při každé české snaze a úspěšném stahování manka zareagovali přesnou střelbou za tři body.

Svěřenci trenéra Ronena Ginzburga porazili na domácí palubovce v Praze Nizozemce 88:80 a zajistili si tak na mistrovství Evropy první výhru ve skupině. Výběr trenéra Ronena Ginzburga odehrál skvělý první poločas, třiadvacetibodový náskok ale outsider v druhém dějství stáhl a domácí se o první body strachovali. Nejlepším českým střelcem byl Jan Veselý s 24 body a 7 doskoky.

Čeští basketbalisté před rekordní patnáctitisícovou návštěvou v libeňské hale podlehli na mistrovství Evropy ve druhém utkání ve skupině favorizovanému Srbsku 68:81. I bez odpočívajícího Tomáše Satoranského zlepšeným výkonem ve druhé půli donutili soupeře vrátit na palubovku všechny své hvězdy a ukázali potenciál.

Čeští basketbalisté prohráli v úvodním zápase mistrovství Evropy na domácí palubovce s Polskem 84:99. Týmu Ronena Ginzburga se nepovedla úvodní čtvrtina zápasu a přestože dokázali ve druhém dějství skóre vyrovnat, Poláci následně stav utkání zvrátili na svou stranu.

Kdy hrají Češi:

Play off - Osmifinále:

  • neděle 11. září, Berlín, Řecko - Česko od 20:45

Základní skupina:

  • pátek 2. září, Polsko - Česko 99:84
  • sobota 3. září, Česko - Srbsko 68:81
  • pondělí 5. září, Česko - Nizozemsko 88:80
  • úterý 6. září, Finsko - Česko 98:88
  • čtvrtek 8. září, Česko - Izrael 88:77

Pro postup ze skupiny D potřebují Češi skončit nejhůře na čtvrté pozici. Veškeré snažení českého reprezentačního výběru budeme po celou dobu konání pražské skupiny EuroBasketu sledovat přímo na místě. Odvysíláme všechny české duely a reportéři přidají i další zajímavé vstupy a rozhovory nejen s hráči. České reprezentanty čeká během sedmi dní pět náročných duelů.

Čtěte také

Ve fanzóně bude přistaven i R-stream, odkud nabídneme rozhovory s VIP hosty v pátek 2. září a v sobotu 3. září, kdy na místě budou reportéři Petr Kadeřábek a Jakub Marek. Zapojíme se i do tradiční akce pro nevidomé fanoušky, vysíláme pro ně utkání ČR – Finsko 6. září od 17:30. Zápas pro nevidomé komentují Adam Weidenthaler, Miroslav Lenc. Jinak veškerá utkání českého týmu budou v přímých přenosech komentovat Jakub Kanta a Petr Tomášek. Užijte si basketbalovou mánii na místě přímo s námi nebo prostřednictvím vysílání Radiožurnálu Sport.

KONEČNÁ NOMINACE BASKETBALISTŮ NA ME

rozehrávači: Tomáš Satoranský (Barcelona/Šp.), Vít Krejčí (Oklahoma Thunder/NBA), Ondřej Sehnal (Braunschweig/Něm.),

křídla: Jaromír Bohačík, Tomáš Kyzlink (oba Bamberg/Něm.), Vojtěch Hruban (Londýn/Brit.), David Jelínek (Murcia/Šp.),

pivoti: Jan Veselý (Barcelona/(Šp.), Martin Kříž (Nymburk), Patrik Auda (Jokohama/Jap.), Ondřej Balvín (Prometej/Ukr.), Martin Peterka (Braunschweing/Něm.).

autoři: Radiožurnál Sport , rej
Spustit audio

Související