Miliardář Abramovič opouští Chelsea a finančně podpoří oběti války na Ukrajině

3. březen 2022

Ruský miliardář Roman Abramovič, který je označován za přítele ruského prezidenta Vladimira Putina, prodává fotbalovou Chelsea. Majitel, který vlastní londýnský klub od roku 2003, už v minulém týdnu předal zodpovědnost za chod organizace radě charitativní nadace Chelsea. Veškerý výtěžek z prodeje chce investovat do nadace, která má pomoci všem obětem války na Ukrajině.   

Finanční prostředky Abramoviče mají Ukrajincům poskytnout okamžitou, ale i dlouhodobou podporu, která zmírní následky ruské agrese. V oficiálním prohlášení na webu Chelsea Abramovič zdůraznil, že prodej je v současné situaci nejlepším řešením pro klub, fanoušky, zaměstnance i sponzory a partnery.

Tohle pro mě nikdy nebylo o byznysu ani penězích, ale čistě o vášni pro hru a klub.
Roman Abramovič

„Prosím, věřte mi, že to pro mne bylo neuvěřitelně těžké rozhodnutí a bolí mě loučit se s klubem tímto způsobem. Věřím ale, že je to v nejlepším zájmu klubu,“ uvedl Abramovič. Ujistil, že prodej nebude unáhlený a nebude žádat splacení žádných půjček. „Tohle pro mě nikdy nebylo o byznysu ani penězích, ale čistě o vášni pro hru a klub.“

Vlastník Chelsea Roman Abramovič

Hrozba sankcí

Abramovič je jedním z mnoha ruských oligarchů či společností, kterým hrozí sankce kvůli ruskému útoku na Ukrajinu. On sám dosud žádným nečelil a zvěsti o blízkých vztazích s ruským prezidentem Vladimírem Putinem vždy odmítal. Ustoupil ale výzvě členů britského parlamentu, aby se vzdal kontroly nad slavným klubem.

Poté, co minulý týden svěřil miliardář klub do péče charitativní nadace Chelsea, jeho mluvčí oznámil, že se Abramovič účastní mírových jednání mezi Ruskem a Ukrajinou.

Podnikatel s izraelskými kořeny měl vyslyšet žádosti o pomoc z ukrajinské strany, která se s ním přes židovskou komunitu spojila. V pondělí, kdy se zpráva do médií dostala, měl být v Bělorusku.

Exodus z ruské ligy

Ruská Premier League byla tento víkend pozastavená, jako důvod bylo uvedeno uzavření letišť. Zahraniční trenéři a hráči ale už očividně hledají ze země cestu ven, v Lokomotivu Moskva například rezignoval německý trenér Markus Gisdol, který si teprve před dvěma měsíci přivedl do týmu českého útočníka Jana Kuchtu.

Čtěte také

„Nemohu stát na tréninkovém hřišti v Moskvě a trénovat hráče, když jen o pár kilometrů dál se dávají rozkazy, které způsobují obrovské utrpení lidí v celé jedné zemi. Nemohu pokračovat v zemi, jejíž lídr je zodpovědný za válku v Evropě,“ řekl Gisdol Bildu.

Na rozvázání smlouvy se v Lokomotivu dohodl i Ukrajinec Ivan Odrets a Brazilec Pablo, v FC Ural končí i ukrajinský brankář Yaroslav Godzyur. Vzhledem k vážnosti situace se dá předpokládat, že jde pouze o první vlnu odchodů z ruského fotbalového prostředí. 

Biatlonisté brání Ukrajinu

Proti ruské invazi se ve světě sportu nebojuje jen bojkotem či finančně. Někteří sportovci neváhají vyrazit přímo do válečných střetů.

Ve finském Kontiolahti probíhá další díl Světového poháru biatlonistů. Na úplně jiném bitevním poli ale nyní bojuje mistr světa z roku 2019 Dmytro Pidruchnyi. Ukrajinec se zbraní v ruce, helmou a neprůstřelnou vestou brání svoji zemi v rodném Ternopilu, kde nastoupil u národní gardy. A k němu se přidávají i další biatlonisté.

Spustit audio

Související