Měl jsem rád jistotu a stálou sestavu. Nelíbí se mi, když trenér překope celý tým, tvrdí Procházka

Po reprezentační pauze už jede znovu na plné obrátky hokejová extraliga. V pořadu Čistá hra Martina Procházky reportéři Petr Tomášek a David Nyč řešili i situaci, kdy se během zápasu střídají brankáři, ale také často mění útočné formace. Co Procházka říká na aféru kolem fotbalových reprezentantů před závěrečným zápasem kvalifikace? Zašli hokejisté během reprezentačního srazu také na pivo? Proti jakým obráncům se Procházkovi nehrálo dobře? Poslechněte si hokejovou talkshow.

Martine, jak ti vyhovovalo, když se během utkání měnily útočné formace?

Když jsem byl s Pavlem Paterou v útoku, tak nás trenéři minimálně roztrhávali. Spíše k nám jen dávali jiné křídlo. Samozřejmě výměny jsou někdy dobré, ale nikdy jsem nebyl zastáncem toho, když byl trenér schopen překopat celý tým. Je to teď sice moderní, v NHL to tak funguje, ale já byl vždy rád, když jsem měl nějakou jistotu. Dřív jsme měli i celou pětku pohromadě. Když to nefungovalo, tak třeba jednoho hráče tam vyměnil, ale nebylo to tak často.

Zažil jsi někdy s Pavlem Paterou ponorku i mimo led?

Také jsme zažili nějaké mistrovství světa, kde jsme nebyli tolik komunikativní. Volný čas jsme až tolik spolu netrávili. Když se šlo do restaurace na pivo, tak jsme každý seděli na druhé straně stolu, abychom spolu nemuseli tolik komunikovat.

Jak jsi vnímal víkendovou kauzu, kdy si tři čeští fotbaloví reprezentanti Vladimír Coufal, Jan Kuchta a Jakub Brabec vyrazili za „písničkou“ před tak důležitým kvalifikačním zápasem o postup na mistrovství Evropy?

Nešlo to nezaregistrovat. Je to velká chyba hráčů, kteří si snad ani nemohli myslet, že by je nikdo neviděl, že někam jdou. Je to neprofesionalita. Teď si na sobě ponesou punc neprofesionality. Je to pro ně velká škoda a myslím si, že jsou hodně rádi, že náš tým nakonec postoupil.

Čtěte také

Zažil jsi někdy v dospělém hokeji, že by trenér vyloženě u hráčů hlídal večerku?

Ne. Maximálně v Omsku měl trenér tendenci posílat asistenty na výzvědy, jestli jsme na pokoji. Jinak ne.

Vybavíš si nějakou situaci, kdy přišel hráč na trénink v takovém stavu, že mu trenér řekl, aby odešel domů?

Bylo to skoro o celém týmu. Srazili jsme se před turnajem, dřív se to jmenovalo jinak než Euro Hockey Tour. Protáhli jsme to s klukama trochu déle a druhý den byl trénink pod koučem Ivanem Hlinkou. Když nás viděl Hlinka na ledě, tak se nás zeptal v kterém rehabilitačním zařízení jsme byli přes noc. Trénink zrušil, poslal nás, ať se vyspíme a trénink přeložil na odpoledne. Samozřejmě měl proslov, kde řekl, že je dobře, že jsme se sešli a popovídali, ale zároveň varoval, že jsme na turnaji kvůli něčemu jinému. Podruhé už by to u Ivana Hlinky určitě neprošlo.

Dotaz posluchače: Dobrý den, pane Procházko. Vidíte favorita na zisk titulu v podobě Pardubic nebo zase vyhraje Třinec?

Play-off je zase těžké odhadovat. Pardubice to mají všechno připravené tak, aby letos vyhráli. Třinec se ale zase rozjíždí a víme, jak umí právě play-off. I Sparta aktuálně podává standardní výkony. Myslím si, že to nejde odhadnout, jak to dopadne.

Je podle Procházky správné, že se zkušenější brankář při nepovedeném zápase a rychle inkasovaných gólech v krátkém sledu rozhodne sám opustit branku a ke střídání? Co říká na atmosféru při valašském derby mezi Zlínem a Vsetínem? Jak se mu líbí aktivita bývalého fotbalového gólmana Petra Čecha, který se nyní dal na dráhu hokejového brankáře? Poslechněte si Čistou hru a už ve středu na Radiožurnálu Sport poslouchejte od 17.30 duel mezi Karlovými Vary a Českými Budějovicemi.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související