Král má rád útočný hokej. Boleslavi by mohl pomoci, říká Procházka o novém kouči Bruslařů

Co stálo za tím, že karlovarský obránce Michal Plutnar pokousal plzeňského beka Jana Piskáčka? Co trenérům můžou ukázat výkony  hráčů během reprezentačních turnajů s ohledem na světový šampionát? Jak si Martin Procházka v pořadu Čistá hra vysvětluje dva debakly San Jose v NHL (2:10 a 1:10)? Čím by mohl nový kouč Mladé Boleslavi Richard Král pomoci Bruslařům, aby se odpoutali z posledního místa extraligové tabulky? Poslechněte si naši hokejovou talkshow.

Kladenský útočník Denis Kusý se v extralize blýskl bleskovými góly. V neděli proti Liberci skóroval už po deseti sekundách utkání a předtím proti Spartě také v první půlminutě. Je to náhoda?

Je to náhoda. Existuje šance, že to byl nacvičený signál, ale spíš to bude nepozornost soupeře a že někomu v osudové chvíli přeskočí puk hokejku. Nemyslím si, že nastoupí do dalšího zápasu a dá znovu gól do půl minuty.

„Soupeř byl hlavou v kabině.“ Je to fráze nebo to tak opravdu někdy může být?

Může to tak být. Když jsem hrál na Kladně, tak jsme se také snažili na domácí půdě vždy na soupeře vlétnout. Jednu dobu se nám to hodně dařilo. V prvním střídání do první minuty prostě dát gól a málokdy se nám stalo, že bychom gól dostali.

Zabrousíme na hokejistu, který v extralize pokousal soupeře. Martine, pokousal tě někdy někdo?

Pes. (smích) Na ledě ale nikdo.

Karlovarský obránce Michal Plutnar kousl v extraligovém zápase plzeňského obránce Jana Piskáčka a vyjádřil se tak, že to nebyl úmysl. Věříš tomu, Martine?

Nevěřím. Ten moment jsem viděl. Plutnar využil toho, že mu soupeř přetáhl ruku přes hlavu, byl tam takový skřípnutý a možná pro to ho chtěl kousnout, aby se z toho dostal. Podle mě to bylo cílené.

Používal jsi během kariéry chránič zubů?

Nepoužíval. Já se s těmi novinkami nikdy nějak nezžil a celkově mi to i přijde nehygienické. Hráč si třeba vyndá chránič z úst, drží to v ruce a raduje a objímá se po vstřeleném gólu se spoluhráči.

O kolik zubů jsi při hokeji přišel?

O žádný. Já se kolem té branky moc nemotal. Teď sice říkám, že by hráči měli stát u brány a motat se kolem brankoviště, ale když jsem hrál já, tak jsem vždy čekal vedle na dorážku. Hledal jsem si prostor na dorážku a odražený puk. Nikdy jsem neměl postavu na to, abych se bil v brankovišti. 

Reprezentační turnaje

Jak moc trenér národního týmu při nominaci na světový šampionát kouká na výkony hráčů, které předvedly při turnajích Euro Hockey Tour?

Tak primárně je na zápase Euro Hockey Tour zkouší, poslední dva roky to třeba bylo u kluků z Karlových Varů, když se prosazovali Jirka Černoch nebo Ondra Beránek. Trenéři je na turnajích testují i v různých formacích nebo přesilovkách.

Vrátil ses někdy z reprezentačního srazu zraněný?

Ano, jednou jo. V Rusku jsem měl třikrát přeražený palec na pravé ruce. Rentgen v Moskvě byl opravdu zážitek, tam se to nepotvrdilo. Tehdejší trenér reprezentace Sláva Lener tomu ani nevěřil, myslel si, že trochu simuluji. Já ale opravdu nemohl držet hokejku. Vrátil jsem se do Čech a v Pardubicích mi potvrdili, že to mám třikrát zlomené. Pak jsem Slávovi ukazoval rentgen z Pardubic, že jsem si opravdu nevymýšlel.

Jsou reprezentanti nějak finančně ohodnoceni za účast na zápasech Euro Hockey Tour?

Jsou. Rozhodně jsme tam ale nejezdili kvůli tomu. I za nás byly vypsané odměny za první, druhé i třetí místo. Když se nám to povedlo vyhrát, tak to byl příjemný bonus k platu, který nám běžel v mateřském klubu.

Čtěte také

Dotaz posluchače: Je reálná možnost, že by David Krejčí ještě v letošní sezoně působil na Kladně?

Možná by si vybral Kladno, protože v týmu je skoro polovina týmu stejně stará jako on. Jinak si ale myslím, že by pro něj bylo lepší hrát v týmu, kde je víceméně jistota play-off, což se o Kladnu říct nedá.

Posluchač Tadeáš: Jste spokojený s tím, že pozici asistenta národního týmu nyní zastává Tomáš Plekanec nebo by jste tam raději viděl Václava Varaďu?

Myslím si, že Václav Varaďa by chtěl být hlavní trenér, ale tu nabídku nedostal. Každopádně jsem zaslechl, že volba Tomáš Plekance byla v případě jeho konce kariéry ve hře už od léta. Podle mě je to s Plekancem dobrá volba. Včera absolvoval s týmem první trénink a říkal, že si připadal spíše jako hráč než jako trenér. Časem se do toho určitě dostane a bude velkým přínosem při taktice ohledně speciálních situací.

Dotaz posluchače z emailové schránky: Vzhledem k nominaci brankářů na Karjala Cup si myslíte, že trenéři spoléhají, že na mistrovství světa dorazí gólmani z NHL?

Je to předpoklad, že se trenéři budou spoléhat na brankáře z NHL. V zámoří jich máme kvalitních dost a ne všichni asi proklouznou do play-off.

Probíhala na reprezentačních srazech někdy nevraživost mezi hráči jednotlivých klubů?

V úvodních dvou dnech byl vždy na programu lehký trénink a volný večer. Tam jsme se vždy dali dohromady a všichni najednou zanechali toho, zda hrají za Spartu, Vsetín nebo Kladno.

Posluchač Štěpán: Fungují v Česku skills kouči?

V mládežnických kategoriích určitě kluby mají skills kouče. U dorostu a juniorů se to určitě hodí. Nevím, zda u A-týmu je to potřeba, protože už se jedná o hotový tým. Naopak v dnešní době už je na střídačce tolik trenérů, zda už to není moc. Kladno tam má snad osm trenérů.

Mizérie San Jose v NHL

Ve dvou domácích zápasech San Jose v NHL inkasovali Sharks deset gólů (od Vancouveru 1:10, od Pittsburghu 2:10). Co se to děje, Martine?

Je to mazec. Když dostanete dvakrát po sobě desítku, tak prostě nefungujete jako tým.

S jakou chutí teď chodí hráči San Jose na trénink?

To nevím. Pokud ale dostanou další desítku, tak možná vytvoří nějaký další rekord NHL. Není to příjemné schytat dvakrát po sobě takové příděly před domácími fanoušky. Je potřeba pročistit kádr a radši dostat desítku s mladými kluky z farmy než s hvězdami, které nechtějí tahat.

Od jakého gólu už by jsi v pozici vítězného týmu neslavil další trefy?

Asi od nějakého stavu 6:0 už se třeba poleví. Nechcete ze soupeře dělat úplné hlupáky. Navíc se nechcete zranit a tým, který prohrává pak už třeba neudrží nervy a chce se třeba zbytečně prát atd.

V San Jose asi úplně nemají vidinu toho, že by se letos probojovali do play-off. Jak těžké je se nyní koncentrovat na další zápasy, když je před nimi takřka ještě celá sezona?

Pokud není na obzoru nějaká posila, tak s tím moc neuděláte. Můžete dělat porady, ale když vlezete na led a prostě vám to nejde, tak je to těžké.

V české extralize se nedaří Mladé Boleslavi, která se krčí na posledním místě tabulky. Tam je ještě dost času na nápravu, ne?

Myslím si, že změna trenéra už přišla vhod. Mladá Boleslav kromě výprasku od Liberce hrála s týmy vyrovnané zápasy, ale prostě tam něco nefunguje. Richard Král má rád útočnou hru a Boleslav nedává góly, takže by to mohlo pomoci. Oni se v útoku trápili už loni a letos to pokračuje, je to jejich největší problém.

Jak si užil pořad Čistá hra Martina Procházky hokejový fanoušek Tadeáš přímo ve studiu Radiožurnálu Sport? Má Tomáš Plekanec povahu, která zvládne pozici asistenta národního týmu? Ani tento týden nepřijdete o hokejovou zábavu. Místo extraligy si s Radiožurnálem Sport užijete přímé přenosy utkání z Karjala Cupu. Ten první na turnaji odehraje tým trenéra Radima Rulíka ve čtvrtek od 19 hodin proti Švédsku.

Čistá hra
Spustit audio

Související