Líbí se mi chemie mezi trenéry a realizačním týmem. Snad do toho dobře zapadnu, říká Šlégr

11. říjen 2024

Novým generálním manažerem hokejového národního týmu je bývalý reprezentant Jiří Šlégr. Někdejší úspěšný obránce teď do funkce, na kterou v září rezignoval Petr Nedvěd, nastupuje jen několik měsíců po vítězném mistrovství světa v Praze.

„Když je člověk mladý a začne dělat nějaký sport, tak má nějaké cíle. Moje první cíle byly, abych získal titul s Litvínovem a teď se naplnil. Když se ohlédnu za kariérou, tak jsem opravdu šťastný člověk,“ povídal v roce 2015 Jiří Šlégr, když ovládl s Litvínovem extraligu a v 43 letech se dočkal poslední trofeje, která mu ještě chyběla.

Už deset let předtím se stal členem Triple Gold Clubu, když s reprezentací vyhrál světový šampionát a rozšířil svojí sbírku zlatých medailí ze Stanley Cupu a olympiády v Naganu.

„Tenkrát měl Ivan Hlinka obrovskou odvahu vzít devět nebo deset hráčů z extraligy, což všechny překvapilo a šokovalo. Nakonec to zafungovalo,“ vzpomínal Šlégr po letech na tehdejšího kouče Ivana Hlinku.

Spolupráce s Rulíkem

Podobnou odvahu při výběru hráčů do hokejové reprezentace bude muset teď prokazovat společně s realizačním týmem. „Myslím si, že je tam velice dobře nastavená chemie a je potřeba, abych do ní co nejrychleji zapadl. To bylo jedno z hlavních témat, abychom si řekli, co jak bude fungovat,“ řekl Šlégr ve vysílání Radiožurnálu Sport o prvním telefonátu s koučem národního týmu Radimem Rulíkem.

S trenérem, kterého v roce 2018 nahradil na lavičce extraligového Litvínova, teď bude spolupracovat a ví, že laťka úspěchu je po minulém generálním manažerovi Petru Nedvědovi vysoko. „Navázat na práci Petra je vždy složitější, on je v té oblasti velice kovaný. Ještě než jsem nabídku přijal, tak jsem s Petrem mluvil, abych si s ním řekl ještě pár věcí o tom, jak to fungovalo. Po rozhovoru, který jsem s ním vedl, mě to utvrdilo, že do toho půjdu,“ dodal olympijský šampion z Nagana.

Jiří Šlégr si tak vyzkouší pozici, kterou zastával v Litvínově a ve které zatím zdaleka tolik úspěchů, jako ve své hráčské kariéře, nenasbíral.

autoři: Tadeáš Skalický , rej
Spustit audio

Související