Jak se fotbalové kluby připravují na vyhřívání trávníků? V jakém stavu jsou před startem jarní části ligové soutěže?

O posledním lednovém víkendu se po zimní přestávce znovu rozjede nejvyšší domácí fotbalová soutěž. Díky netradičnímu brzkému startu jarní části může dělat zdárnému průběhu zápasů problém počasí. Momentálně sněží a mrze a tak třeba na klimaticky drsnějším severu Čech znovu musí řešit, jak připravit sněhem pokryté trávníky na zápasy. To při momentálních cenách energií nebude levné. Jak jednotlivé fotbalové kluby připravují trávníky na blížící se start soutěže?

„Samozřejmě se to ve financích hodně projeví. Už když minulou zimu to pro nás v mnoha ohledech bylo rekordní, tak teď to můžeme čekat ještě asi horší,“ řekl Radiožurnálu Sport ředitel komunikace fotbalového Jablonce Martin Bergman.

Používání tamního plynového vyhřívání trávníku – mimochodem v 90. letech 20. století prvního instalovaného v Česku - bude zásahem do klubové pokladny. A tak v kancelářích nejvýše položeného ligového stadionu v Česku pozorně sledují předpověď počasí. Stejně jako v nedalekém Liberci.

Čtěte také

„Pokud při určité vrstvě sněhu topíme pět až šest dní předem, v loňském roce to bylo kolem 300 až 350 tisíc korun na jeden zápas. Při zvednutí cen teplárny od ledna letošního roku to může čítat přibližně nějakých 400 tisíc,“ přibližuje technický ředitel fotbalového Liberce Vlastimil Čadílek.

Jablonec má oproti Liberci výhodu, že v prvních čtyřech kolech po pauze bude hrát doma jen jednou, Slovan čekají na stadionu U Nisy hned tři utkání.

„Za prvé je to problém finanční, náklady to bude činit minimálně milion. A zadruhé je mi líto, že ta výborná tráva, která byla na podzim, se po třech zápasech zničí. Takže můžeme čekat, že v březnu nebo v dubnu budeme hrát spíše na blátě,“ popisuje Čadílek z libereckého Slovanu, jak bude kvůli zhoršujícímu se terénu trpět i samotný fotbal.

Reportér Vojtěch Šilhan navíc vyzpovídal i ředitele komunikace Sparty Praha Ondřeje Kasíka, který mu prozradil v jakém stavu je trávník na Letné pár dní před startem jarní části soutěže.

Kluby fotbalové ligy se ale musí s počasím a podmínkami vyrovnat, jak nejlépe mohou. Reportéři Radiožurnálu Sport jsou připravení vyrazit o víkendu na fotbalové mače. Poslouchejte na naší stanici pořad S mikrofonem za fotbalem a neunikne vám nic podstatného z nejvyšší domácí fotbalové soutěže.

Každý den před víkendovým startem se v hodinovém ligovém magazínu dozvíte aktuální informace o každém týmu. V úterý a ve středu od 15 hodin, ve čtvrtek od 12 hodin a v pátek dvojitá nálož od 12 a následně od 15 hodin. Připravte se na velký návrat fotbalu.

Spustit audio

Související