Hokejový reportér Petr Kadeřábek: Až se Jaromír Jágr dostane do zápasového tempa, týmu bude ještě víc prospěšnější

Pravidelná úterní dávka hokejové zábavy nechybí ani v době reprezentační přestávky. Ve studiu Radiožurnálu Sport si povídali s moderátorem Davidem Nyčem hokejový reportér Petr Kadeřábek a olympijský vítěz z Nagana Martin Procházka. Debatovalo se o tom, jak dlouhý časový úsek je ideální na jedno střídání, kdo ve středu 14. prosince vstoupí do Síně slávy českého hokeje nebo jestli hokejistům Komety Brno pomůže nový trenér Patrik Martinec. Užijte si celý díl pořadu Čistá hra.

Martine, jak dlouhé by mělo být jedno hokejové střídání?

Aby byl hráč stoprocentně připravený bruslit, tak by mělo trvat zhruba padesát vteřin. I když v dnešní době chtějí trenéři spíše kratší střídání někde kolem třiceti, čtyřiceti vteřin. To mi přijde málo, protože ze hry mnohdy vyplyne daleko více situací. Do té minutky na ledě je ideálně strávený čas.

Někdy se stane, že se z ledu jen tak nedostanou, protože je soupeř zamkne ve vlastním obranném pásmu..

To je klasika. Dřív jsme tomu říkali, že proti silnému soupeři jsme jako na kolotoči, že si musíme cvaknout nebo vzít vstupenku (smích). Po dvouminutovém kroužení v pásmu bez puku už jsou v totálním laktátu a je rázem po zápase. 

Jack Hughes z New Jersey Devils stanovil v NHL nový rekord, když na ledě strávil bez pauzy šest minut a dvě vteřiny. Petře, Hughes má troje plíce nebo jak si to vysvětlit?

Petr Kadeřábek: Evidentně ten hráč útočil, protože je velký rozdíl v tom, jestli tak dlouhou dobu útočíte nebo bráníte. Hráči ten pobyt na ledě trénují. Například Jaromír Jágr to praktikuje tak, že po tréninku, když už nikdo na ledě není, tak si sedne na hráčskou lavici, koukne se na hodiny a na minutu vystartuje a jezdí od lajny k lajně. Jde si sednout na střídačku, podívá se znovu na hodiny, dvě minuty si odpočine a udělá to znovu. To celé opakuje třeba deset, dvanáct minut po sobě. Myslím si, že se to dá zvládnout, v extralize to umí třeba Tomáš Plekanec. Pokud po sobě navazují přesilové hry, tak tam zůstává a nedej bože zůstane i na začátek případného oslabení. Příkladů najdeme ve všech extraligových týmech určitě dost.

Martine, umíš si představit šest minut bruslení na ledě v kuse?

Šest minut je extrém. Jsou ale hráči, kteří to zvládnou. Hrají to na zkušenost, zbytečně nevydávají přebytečnou energii. Nejde třeba primárně o bruslení, ale také o souboje. Nevím jestli hráči při delším pobytu na ledě jsou natolik důrazní a důslední. Zkušení hráči umí s časem dobře hospodařit a vypadá to, jak kdyby se neunavili. Tomáš Plekanec stráví na ledě skoro třicet minut a po zápase působí, jak kdyby tam vůbec nebyl.

Čtěte také

Pamatuješ si na spoluhráče, kteří nechtěli střídat a protahovali si čas na ledě?

Dříve měli hráči tendenci být na ledě déle, což bylo na úkor ostatních. Docházelo tam občas k pokřikování ze střídačky. Je ale rozdíl v tom, kdo na ledě zůstává déle. Když byl na přesilovce dvě minuty Pavel Patera, tak si nikdo nedovolil říct ani slovo. Naopak, když tam zůstal mladý kluk, který protáhl střídání, tak dostane vyčiněno.

Musí trenéři vehementně stahovat hráče z ledu?

Nejaktivnějším v tomhle ohledu byl trenér Vladimír Růžička, který je pověstný svým pískáním. Na trénink asi nenosil ani píšťalku. Hráči jsou zvyklí na jeho pískot, takže jakmile to slyší a můžou, tak upalují na střídačku. Bylo to slyšet i v O2 Areně, kde hrála Slavia Praha proti Kladnu.

Slyší hráči na ledě, když na ně trenér ze střídačky křičí?

Úplně ne, to by musel být hodně silný hlas. To písknutí slyší.

Petře, do dnešního dílu jsi prosadil téma ohledně nových členů Síně slávy českého hokeje. Můžeš to nějak popsat?

Síň slávy českého hokeje se rozroste o čtyři nové členy, brankáře Petra Břízu, útočníky Patrika Eliáše a Davida Moravce a našeho kolegu rozhlasového reportéra Aleše Procházku.

Martine, pamatuješ si právě Aleše Procházku z hokejových stadionů během tvé kariéry?

Pamatuji a mám na něj skvělé vzpomínky. Byl pověstný tím, že nosil přes rameno hozenou kabelu. Často komentoval zápasy právě u nás na Kladně. Po zápasech zpovídal nás mladé hráče a vždy musel zapnout magnetofon, zmáčknul dvě tlačítka a prohlásil, že můžeme. Vždy se ptal skvěle a já jako mladý kluk si vždy vážil toho, že jsem mohl podat rozhovor. Když jsem slyšel jeho hlas v pořadu S mikrofonem za hokejem a třeba i rozhovor se mnou, tak to pro mě byla velká čest.

Petře, on toho mimo vysílání moc nenamluvil, že?

No, on má specifický humor, který mě vždy hodně bavil. Jeho průpovídky byly fajn a humor byl slyšet i z jeho komentování. Fascinuje mě jeho slovní zásoba a popis krásnou češtinou. Od zítřka bude Aleš Procházka v Síni slávy českého hokeje, ale za mě už je hodně dlouho v Síni slávy Českého rozhlasu. Je ikona pro nás všechny, kteří jsme někdy sedli za ten mikrofon na stadionu. Občas je pro mě takovou poučkou, když se zamyslím nad tím, řekl by to Aleš Procházka, neřekl, tak to neřeknu taky.

Martine, hrál jsi se všemi novými členy Síně slávy českého hokeje?

Patrik Eliáš se se mnou moc nepotkal, protože byl hodně času v zahraničí. S Petrem Břízou jen krátce na začátku mé kariéry v roce 1995 na mistrovství světa ve Stockholmu. S Davidem Moravcem jsme toho odehráli společně ještě s Pavlem Paterou hodně. Bylo to pravé křídlo, které k nám hodně sedlo.

Těšíš se na Vánoce?

Ano, myslím si, že se těší snad všichni. Je to období klidu, nebudeme ani trénovat, takže si to konečně užiju. Těším se na salátek, řízečky a pohádky.

Martine, co říkáš na návrat Jaromíra Jágra do sestavy kladenských Rytířů?

Je to obdivuhodné. Nedokážu si vůbec představit, že bych v tomhle věku skočil v takové rychlosti do hokeje. Mladí hráči se od něj můžou učit, jak on řeší situace s rozvahou, technikou a klidem. Navíc si připsal dvě asistence u gólů. 

Čtěte také

Posluchač Jirka: Zajímalo by mě, jestli za Jaromírem Jágrem přišel pokladník Kladna a zeptal se, zda zaplatil "pětikilo" za bod?

Těžko říct. Nevím, kdo je momentálně na Kladně pokladníkem, ale pokud by to byl někdo ze zkušenějších hráčů, tak proč ne. Jarda nastoupil do prvního utkání v sezoně, tak by zaplatit měl (smích). Zároveň je to majitel a myslím si, že žádný klub v Evropě nemá k dispozici majitele, který je schopen v případě zraněných hráčů naskočit na led.

Je v každé hokejové šatně zavedena funkce pokladníka?

Určitě ano. Má na starosti všechny výjimečné události hráčů, první zápas, první gól, hattrick. Za všechno se platí a následně se to společně oslaví.

Petře, čekal jsi, že se ještě Jaromír Jágr po tak dlouhé době dokáže zapsat do statistik?

Čekal, protože on je výjimečný. Sledoval jsem ho především ve druhé a třetí třetině, kdy byl po zranění Jakuba Klepiše na led nasazován častěji. On když má puk v útočném pásmu, tak mu ho prostě nikdo nevezme ani do sedmdesáti let. Má pořád sílu, rozevře trojnožku a stále má tu chytrost. Navíc až se dostane do zápasového tempa, tak bude ještě více platnější. Určitě ale nebude postupovat hierarchií týmu ze čtvrtého do prvního útoku. Občas určitě naskočí na přesilovku, ale nebude mít takový ice-time jako v loňské sezoně. Určitě se dočkáme i gólu od nejstaršího hráče historie, který kdy skóroval v extralize.

Martine, rozhoduje Jaromír Jágr o tom, v jaké formaci bude nastupovat?

Určitě s trenéry jako majitel klubu komunikuje o složení jednotlivých formací. Dřív to měl často postavené jen na sobě, teď ale chce pomoci hlavně týmu. Líbí se mi, jak to nechává i novinářům otevřené a pořád tvrdí, že neví jak často bude nastupovat. Podle mě ho ten hokej zase chytnul a myslím si, že do dalšího utkání nastoupí.

Novým trenérem Komety Brno se stal Patrik Martinec. Bude tohle spojení fungovat?

Mohlo by to být dobré. Dočetl jsem se, že chce mít na střídačce po ruce majitele klubu Libora Zábranského. Z týmu Brna v posledním zápase s Českými Budějovicemi nebyla cítit bojovnost ani obětavost, takže se dalo očekávat, že přijde výměna trenérů.

Dotaz posluchače Marka: V čem je letos Ostrava (Vítkovice, Poruba) tak úspěšná a může v budoucnosti dojít i na ostravské derby?

Je to známka toho, že oba dva týmy to momentálně dělají dobře. Ve Vítkovicích během posledních dvou let výbornou práci odvedli Roman Šimíček s Milošem Holaňem, o Porubě by nám více řekl David Moravec, který tam působil u mládeže i A-týmu.

Co pro Kometu Brno znamená, když je na střídačce přítomen majitel Libor Zábranský? Je pro Martina Procházku Vsetín hlavním favoritem Chance ligy? Proč si hokejový reportér Petr Kadeřábek myslí, že na ostravské derby mezi Vítkovicemi a Porubou v blízké budoucnosti nedojde. Užijte si celou Čistou hru.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
autoři: David Nyč , rej
Spustit audio