Hokejisté Vegas slaví premiérový zisk Stanleyova poháru. I s šesticí hráčů, kteří byli u vstupu klubu do NHL

14. červen 2023

Hokejisté Vegas získali ve své šesté sezoně v NHL poprvé Stanleyův pohár. Finále s Floridou uzavřeli výhrou 9:3, kterou řídil hattrickem Mark Stone, a sérii ovládli 4:1. Třemi body za asistence přispěli k vítězství i Shea Theodore a Jack Eichel, který vyhrál produktivitu play-off s 26 body. Poslechněte si bezprostřední dojmy hráčů po zisku trofeje.

Hned po převzetí putoval Stanley Cup z rukou kapitána Marka Stone Reillemu Smithovi. Byla to symbolická volba. Je totiž jedním ze šesti členů úplně první sestavy, se kterou Las Vegas vstoupilo do NHL.

Šestice hráčů dostala s pohárem přednost před ostatními. „Je to skvělé. Upřímně jsem to nečekal. Máme v týmu hodně veteránů, kteří mohli jít před námi, ale udělali krásné gesto. Skvěle to dopadlo a nemůžu být šťastnější, že se nám to povedlo s původní šestkou chlapů,“ radoval se po své chvilce slávy Jonathan Marchessault.

S Vegas si prošel všemi hořkosladkými chvilkami, včetně vůbec první sezony, kdy došlo senzačně až do finále, ale na domácím ledě sledoval předávání Stanley Cupu hráčům Washingtonu.

„Byla to těžká chvíle, ale pět let na to, tady stojíme znovu a jsme to my, kdo zvedá pohár. Rozhodně stálo za to si počkat,“ bilancoval William Karlsson, který s dalšími čtyřmi odpadlíky nastoupil v základní sestavě posledního zápasu.

Důvěra a oddanost 

To byl nápad trenéra Bruce Cassidyho. „Bylo to takové instinktivní rozhodnutí. Byl jsem ráno se psem a řekl jsem si, že je zkusím postavit. Udělat nějakou změnu, abych dal týmu trochu šťávy. Nevěděl jsem jestli to zafunguje, ale zasloužili si to. Jsou tu od začátku a položili základy úspěchu.

I trenér Cassidy si může připadat jako odpadlík. Po šesti sezonách, ve kterých jednou došel do finále, se ho v loňském roce zbavil Boston. Jeho budoucnost byla nejistá. „Jednal jsem s několika týmy a volba padla na Vegas. Přestěhoval jsem rodinu a zvykali jsme si na nový styl života. Vždy máte starosti s dětmi, když jsou smutné, tak jste taky. Když mají radost, tak vy taky. Jakmile jsme se usadili, začalo to být dobré. Týmu se od začátku dařilo, bylo jen pár zranění a teď jsme tady,“ prohlásil kouč šampionů.

Jeden rok po turbulentním období Cassidy sledoval svůj nový tým dosáhnout nejvyšší možné mety. Pozvednutí Stanleyova poháru.

autoři: Kryštof Kousal , rej
Spustit audio

Související

Sledujte nás