Hirt o Giru: Povedlo se všechno, osmé místo byl příjemný bonus. Pogačar je odstřelený od všech

Skvělý výkon předvedl Jan Hirt na Giro d'Italia, kde obsadil konečné osmé místo. Jak jeho představení oslavila stáj Soudal-Quick-Step? Co český cyklista během třítýdenního závodu obvykle snídá? A proč po závodě od týmu dostává džus s třešní? Co by se muselo stát, aby na Grand Tour nastupoval v pozici lídra? Jak peloton reaguje, když se Tadej Pogačar odhodlá k drtivému nástupu? Poslechněte si Kilometry Jiřího Ježka s exkluzivním hostem.

Jak hodnotíš konečné 8. místo na Giru?

Určitě pozitivně, top desítka je vždy cenná. Jako tým jsme do toho šli, že chceme vyhrát etapu a když se povede top deset, tak to bude bonus. Povedlo se všechno, takže určitě spokojenost.

Jaké ohlasy byly v týmu Soudal–Quick-Step?

Byli nadšení a byl to pro ně bonus to moje umístění.

Slavilo se hodně po konci závodu?

Ne. Byla tam společná večeře, společný večer a další den všichni letěli domů. V Římě už nebyli všichni členové realizačního týmu, protože neměl smysl kvůli jedné etapě přesun ze Severní Itálie až do Říma. Náš tým už tam byl zredukovaný. Někteří kluci šli po společné večeři na diskotéku, ale tam já nešel.

Jaká byla atmosféra v pelotonu, když tak extrémním způsobem dominoval Tadej Pogačar?

Od druhé etapy se závodilo už „jen“ od druhého místa a výš. On si jel svůj závod a ostatní už bojovali jen mezi sebou.

Nebylo to trochu demotivující, že se bojuje jen o druhé místo?

Není to příjemné. Pogačar je úplně odstřelený od ostatních. Když tam bude on nebo Vingegaard, tak to asi tak bude vypadat.

Má Remco Evenepoel na Tadeje Pogačara?

Na Grad Tour si myslím, že ne. Na týdenních závodech nebo na klasikách ale ano. Remco vyhrál mistrovství světa, Tadej zatím ne.

Jaké to je jezdit s Evenepoelem?

Remco je horká hlava, což všichni ví. Když byla Vuelta, tak tam se dělo snad každou etapu něco. On není špatný člověk, ale je to horká hlava.

Posluchač Marek: Má Jan Hirt v hlavě vizi, že by mohl být na velké Grand Tour lídrem, na kterého pojede celý tým?

Abych byl absolutní lídr, tak bych musel přestoupit do menšího týmu, který nemá v sestavě Je to lákavé. Vždy je to něco za něco.

Co během etapového závodu obvykle snídáš?

Ovesné vločky s vodou a dávám si do toho nutellu. Nemám to rád s mlékem. Je to skoro všechno o sacharidech.

Jaký je tvůj oblíbený nápoj poté, co dojedeš do cíle?

Vždy dostaneme v cíli džus s třešní. Je to nejrychlejší antioxidant a má uspíšit regeneraci. Není to můj oblíbený drink, ale týmy to takto volí.

Máš čas po Grand Tour vyrazit s kamarády na jedno, dvě pivka?

Ano. Rodina přítelkyně má hospodu a takový minipivovárek. Takže na podzim je pivo častá volba.

Sledoval Jan Hirt při třítýdenní etapové výzvě i výkony českých hokejistů na mistrovství světa? Jak je možné, že během Grand Tour pár kilo přibere? Poslechněte si celý rozhovor s úspěšným českým cyklistou.

Související