French Open 2023. Famózní jízda Karolíny Muchové na Roland Garros skončila až ve finále

10. červen 2023, aktualizováno

Tenisoví fanoušci se dočkali. Od 28. května do 11. června je na programu 112. ročník tenisového grandslamu French Open. Kvůli zranění tentokrát chybí Rafael Nadal, který prestižní turnaj vyhrál už čtrnáckrát. Naopak famózní jízdu předvedla Karolína Muchová, která došla až do finále, kde podlehla 1:2 na sety Światekové. V místě dění její počínání sledoval reportér Radiožurnálu Sport Jaroslav Plašil. Nalaďte si nás každý den a neuteče vám nic podstatného z tenisových bitev.

Sobota 10. června

Finále: Karolína Muchová - Iga Šwiateková 2:6, 7:5 a 4:6

Tenistka Karolína Muchová na Roland Garros první grandslamový titul nezískala. Ve finále prohrála s polskou favoritkou Igou Światekovou 2:6, 7:5, 4:6. Polka ovládla grandslam v Paříži potřetí během čtyř let.

Česká tenistka se ve svém prvním finále na grandslamu srdnatě rvala o triumf, ale o překvapení se nepostarala. Na pařížské antuce dlouho precizně hrající světové jedničce utekla ze stavu 2:6 a 0:3 a v rozhodujícím setu měla dvakrát výhodu brejku, obrat však nedokonala.

Čtvrtek 8. června

Semifinále: Karolína Muchová - Aryna Sabalenková 7:6, 6:7 a 7:5

Karolína Muchová odvrátila na Roland Garros světové dvojce Aryně Sabalenkové z Běloruska mečbol, po obratu ve třetím setu zvítězila 7:6, 6:7, 7:5 a postoupila poprvé do grandslamového finále. Česká tenistka vyhrála dramatický zápas na pařížské antuce po třech hodinách a 17 minutách. V boji o titul vyzve v sobotu světovou jedničku Polku Igu Šwiatekovou.

Úterý 6. června

Čtvrtfinále: Karolína Muchová - Anastasija Pavljučenkovová 7:5 a 6:2

Karolína Muchová postoupila poprvé do semifinále Roland Garros. Šestadvacetiletá tenistka porazila na pařížské antuce Rusku Anastasiji Pavljučenkovovou 7:5, 6:2. O své první finále na grandslamech se Muchová utká ve čtvrtek s Běloruskou a světovou dvojkou Arynou Sabalenkovou

Neděle 4. června

Osmifinále: Karolína Muchová - Avanesjanová 6:4 a 6:3

Na tenisové Roland Garros bojovala s nachlazením, ale sil má dost i na zdolávání soupeřek. Karolína Muchová se na antukovém grandslamu poprvé v kariéře dostala do čtvrtfinále. Po výhrách nad Marií Sakkariovou z Řecka, Nadiou Podoroskou z Argentiny a Camelií Beguovou z Rumunska zdolala také Elinu Avanesjanovou z Ruska, 6:4 a 6:3. Krátce po postupu svěřila své pocity Radiožurnálu Sport.

Pátek 2. června

3. kolo French Open: Karolína Muchová - Begu 6:3 a 6:2

Čtvrtek 1. června

Osmnáctiletá tenistka Linda Nosková vypadla na grandslamovém Roland Garros ve 2. kole, s favorizovanou Jelenou Rybakinovou z Kazachstánu prohrála dvakrát 3:6. Předloňská vítězka juniorského turnaje nezaznamenala v utkání ani jeden brejk a duel ztratila za hodinu a 28 minut. Její přemožitelka, světová čtyřka a šampionka z loňského Wimbledonu, která v Paříži vyřadila i Brendu Fruhvirtovou, narazí v dalším kole na Španělku Saru Sorribesovou.

2. kolo French Open: Linda Nosková - Rybakinová 3:6 a 3:6, Jiří Lehečka - Giron 2:6, 2:6 3:6 a 

Středa 31. května

Karolína Muchová je zatím jedinou českou tenistkou, která postoupila na Roland Garros do 3. kola. Argentinku Nadiu Podoroskou porazila na pařížské antuce 6:3, 0:6 a 6:3. V Paříži se dostala do 3. kola potřetí za sebou, což je zároveň jejím maximem. Její další soupeřkou bude Rumunka Irina Beguová.

Neuspěla naopak finalistka turnaje z roku 2019 Markéta Vondroušová, jež prohrála s nasazenou devítkou Ruskou Darjou Kasatkinovou 3:6, 4:6.

Výsledky českých tenistek - 2. kolo French Open:

Markéta Vondroušová - Kasatkinová 3:6 a 4:6, Karolína Muchová - Podoroská 6:3, 0:6 a 6:3

Úterý 30. května

Linda Nosková postoupila poprvé v kariéře do 2. kola grandslamového Roland Garros, její soupeřka Danka Koviničová z Černé Hory duel za stavu 6:3, 2:1 pro českou tenistku vzdala. Předloňská vítězka pařížské juniorky narazí příště na turnajovou čtyřku Jelenu Rybakinovou z Kazachstánu. Dohrála naopak nasazená jednatřicítka Marie Bouzková, která nestačila na Číňanku Wang Sin-jü a podlehla jí 4:6, 6:7.

Výsledky českých tenistů - 1.kolo French Open:

Marie Bouzková - Wang Sin-jü 4:6 a 6:7, Linda Nosková - Koviničová 6:3 a 2:1 po skreči, Brenda Fruhvirtová - Rybakinová 4:6 a 2:6, Barbora Krejčíková - Tsurenková 2:6 a 4:6

Pondělí 29. května

V pondělním programu (29. května) Roland Garros postoupili z 1. kola Jiří Lehečka a Markéta Vondroušová. Český tenista porazil jednadvacítku Jana-Lennarda Struffa z Německa 7:5, 1:6, 6:3, 3:6, 6:1, vylepšil si na pařížské antuce dosavadní maximum a příště vyzve Američana Marcose Girona. Třiadvacetiletá Vondroušová porazila Američanku Alycii Parksovou 6:4, 6:0. Její příští soupeřkou bude světová devítka Darja Kasatkinová z Ruska.

Jednadvacetiletý Lehečka ukončil sérii čtyř porážek a Struffa porazil po více než třech hodinách hry. V utkání zahrál 51 vítězných míčů, zaznamenal sedm es.

Vondroušová se do hlavního města Francie vrátila po dvou letech, loni léčila zraněné zápěstá. S 45. nasazenou Parksovou si poradila hladce během hodiny a deseti minut.

Na začátku prvního setu sice prohrávala 0:2, čtyřmi získanými hrami ale průběh otočila. Na kurtu následně česká tenistka dominovala, především ve druhé sadě, kde soupeřce nadělila „kanára“. Parksové tak oplatila loňskou porážku z Angers. 

„Má agresivní hru, je to nahoru dolu, moc se nehraje. Smířila jsem se s tím, že výměn moc nebude. Ale už jsem to čekala,“ řekla Vondroušová pro Radiožurnál.

„V hale na betonu je to strašně nepříjemná hráčka, člověk pak na servisu nemá moc šancí. Ale tady je to pomalejší, člověk může dostat servis přes a pak se zkusit udržet ve výměnách. Jsem ráda, že druhý set vyšel hladce a nebyly to nervy,“ řekla Radiožurnálu Sport Vondroušová.

Výsledky českých tenistů - 1.kolo French Open:

Ženy: Petra Kvitová - Cocciarettová 3:6 a 4:6, Karolína Muchová - Sakkariová 7:6 a 7:5, Linda Fruhvirtová - Pavljučenková 2:6 a 2:6, Tereza Martincová - Ostapenková 3:6 a 5:7, Kateřina Siniaková - Stearnsová 6:7 a 2:6, Markéta Vondroušová - Parksová 6:4 a 6:0, Karolína Plíšková - Stephensová 0:6 a 4:6, Sára Bejlek - Rakhimová 0:6 a 3:6

Muži: Jiří Lehečka - Struff 7:5, 1:6, 6:3, 3:6 a 6:1, Jiří Veselý - Tsitsipas 5:7, 3:6, 6:4 a 6:7

autoři: Jaroslav Plašil , rej
Spustit audio

Související

Sledujte nás