„Dám do toho všechno,“ slibuje skeletonistka Fernstädtová. Těsně před olympiádou se dozvěděla, že má cukrovku

27. leden 2022

Skeletonistka Anna Fernstädtová jezdí neohroženě ledovým korytem hlavou dolů víc než stokilometrovou rychlostí. Těsně před olympiádou v Pekingu ji  ale málem zastavily zdravotní komplikace – diabetes 1. typu. Nečekaná diagnóza výrazně změnila Anniny plány na předolympijskou přípravu, do Číny ale nakonec odletí.

„Ve Svatém Mořici jsem měla pocit, že je něco špatně, tělo mě neposlouchalo, byla jsem unavená. Jeli jsme vyšetřit krev do nemocnice a vyšlo mi, že mám cukrovku,“ vypráví rodačka z Prahy, která byla na poslední zimní olympiádě v Koreji šestá v německých barvách.

Čtěte také

Příprava nebyla optimální

Překvapivá diagnóza může stát i za zhoršenými výsledky v aktuální sezoně, ve které je ve Světovém poháru na 14. místě. Loni byla na jejím konci celkově pátá. Teď ji čeká vrchol sezony, přestože příprava nebyla rozhodně optimální.

„Na začátku jsem byla čtyři dny v nemocnici v Šumperku a pak v Praze v IKEM. Další tréninky byly takové, že jsme spíš koukali, jak tělo reagovalo, jak to s cukrovkou zvládá. Nebyla to příprava, jakou jsem myslela, že budu mít, ale nedá se nic dělat,“ přibližuje Anna Fernstädtová a připouští, že ve hře byla i varianta, že by na olympiádu neletěla.

Povolení pro inzulin

Černý scénář se ale nenaplnil. „Hlavně jsem ráda, že vůbec jedu. Co bude, uvidíme. Každý den bude trošku jiný, uvidíme, jak to budu zvládat, ale dám do toho všechno,“ ujišťuje 25letá česká skeletonistka, která navíc musela narychlo řešit výjimku na inzulin s antidopingovými úřady a pak třeba i povolení na převoz injekcí.

autoři: Jakub Marek , prh
Spustit audio

Související