Na letní olympiádu se nedostal, ale už se těší do Pekingu. Atlet Záleský vymění tretry za boby

25. leden 2022

Letní sezóna skončila pro Dominika Záleského zklamáním, ale poté co se nedostal na olympiádu do Tokia, vyrazí ve čtvrtek na Hry do Pekingu. Rychlá proměna atleta v bobistu tak trochu připomíná hrdiny slavné komedie Kokosy na sněhu.

„Teď se začnu připravovat na boby, což pro mě znamená přibrat. A budu se pokoušet dostat se do týmu a na olympiádu a s bobistama,“ povídal zhruba před půl rokem po republikovém atletickém šampionátu Dominik Záleský.

Čtěte také

Tehdy sice ve Zlíně vybojoval svůj premiérový domácí titul na stovce, ale česká štafeta se bohužel do Tokia nedostala. Možná smělý plán měl ale reálné základy a v listopadu absolvoval svůj první závod Světového poháru ve dvojbobu a s pilotem Dominikem Dvořákem skončili v Innsbrucku na solidním 14. místě.

„Bohužel se mnou se musí bob hodně dovažovat, začátek je hodně těžký. Chybí mi síla a nějaká kila navíc, aby bob nemusel být tak těžký,“ popisuje.

Covid bez příznaků

Konkrétně musí být ve dvojbobu s Dominikem Záleským přibližně 20 kilo kovových cihliček, aby česká reprezentace dodržela minimální povolenou hmotnost. Skvělý atlet se tak rozhodně nemusí nějak omezovat v jídle, i když mu chuť trochu zkazila na přelomu roku nákaza koronavirem. Naštěstí měl ale covid bez výraznějších příznaků.

„Byl jsem v posilovně, vyzkoušel jsem si, že na tom silově nejsem špatně, pauza nebyla tak dlouhá. Máme dost času připravit se, abychom byli ve formě na závod,“ věří Záleský, který naráží na to, že kromě pilota Dominika Dvořáka si v lednu covidem prošel celý tým.

Hurá do bubliny

A kvůli současné situaci netrpělivě vyhlíží čtvrteční odlet do Číny. „Nejraději bych odletěl a byl tam v bublině, protože tady v Česku se člověk bojí, aby nenarazil v tréninku na někoho pozitivního,“ doplňuje Dominik Záleský, který se chystá hlavně na 19. února, kdy by se měl v Číně posadit do českého čtyřbobu.

autoři: Jakub Marek , prh
Spustit audio

Související