České basketbalistky udolaly Řecko. Po deseti letech si zahrají čtvrtfinále mistrovství Evropy

22. červen 2023

České basketbalistky při své patnácté účasti na mistrovství Evropy za sebou postupně v základní skupině vyzvaly Itálii, Belgii a Izrael. Po dvou výhrách a jedné porážce se po osmi letech dočkaly postupu do osmifinále. V něm si poradily s Řeckem v napínavém zápase 79:76 a postoupily do čtvrtfinále, kde ve čtvrtek od 12.15 vyzvou Maďarsko. Vše přímo v dějišti šampionátu sleduje reportér Petr Tomášek. 

České basketbalistky vstoupily ve čtvrtek do mistrovství Evropy zápasem proti Itálii, který po napínavé koncovce vyhráli 61:58. V pátek už ale favorizované Belgii nestačily a prohrály rozdílem třídy 41:84 a působení v základní skupině zakončily vítězstvím 61:52 nad domácím Izraelem. Předkolo play-off zahájily vítězstvím nad Řeckem a ve čtvrtfinále narazí na Maďarsko.

Vyřazovací fáze

Čtvrtfinále, čtvrtek 22. června, 12.15

Česko - Maďarsko

České basketbalistky porazily v osmifinále mistrovství Evropy v Tel Avivu Řecko 79:76 a poprvé od roku 2013 se dostaly mezi nejlepších osm týmů turnaje. Ve čtvrtek je čeká Maďarsko, které ovládlo skupinu D a postoupilo přímo do čtvrtfinále. Na další boje se tým trenérky Romany Ptáčkové přestěhuje v úterý z Izraele do Lublaně. 

Výsledky českého týmu

Svěřenkyně trenérky Romany Ptáčkové vstoupily do mistrovství Evropy v Tel Avivu vítězstvím nad Itálií 61:58, přestože ve třetí čtvrtině prohrávaly už o 14 bodů. Rozhodla trojkou 53 sekund před koncem Petra Holešínská a výhru zpečetila Eliška Hamzová.

Hamzová, která nastoupila nachlazená, a Holešínská daly shodně 14 bodů a byly nejlepšími střelkyněmi zápasu. Kapitánka Renáta Březinová přispěla 12 body a sedmi doskoky. V italském týmu nastřílely po 10 bodech Olbis Andreová, Jasmine Keysová a Cecilia Zandalasiniová.

České basketbalistky podlehly na mistrovství Evropy v Tel Avivu Belgii vysoko 41:84 a po čtvrteční úvodní výhře nad Itálií (61:58) si připsaly první ztrátu.

České basketbalistky porazily na mistrovství Evropy v Tel Avivu domácí Izrael 61:52.

Poslouchejte reportéra Radiožurnálu Sport Petra Tomáška, který bude přinášet nejaktuálnější informace ohledně českého týmu.

autoři: Radiožurnál Sport , rej
Spustit audio

Související

Sledujte nás