Často v elitní desítce, ale jen dvakrát s medailí. Českým biatlonistům skončila sezona

Hodně podařených závodů, ale málo těch špičkových. Tak by se dala stručně shrnout sezona českých biatlonistů, která o víkendu skončila. Mezinárodní závody včetně Světového poháru už jsou minulostí a čeští reprezentanti se za nimi ohlížejí se smíšenými pocity.

Hned na začátku zimy se Markéta Davidová dvakrát dostala v rakouském Hochfilzenu na stupně vítězů. Tím to s medailemi začalo, ale zároveň i skončilo, další už čeští biatlonisté ve Světovém poháru nezískali.

„Doufám, že příští rok bude více závodů, kdy se mi sejde střelba a běh. Letos mi přišlo, že se mi to míjelo – když se mi dobře střílelo, špatně se mi běželo, a naopak,“ říká Markéta Davidová.

Lze ale najít řadu důvodů, proč se dá uplynulá zima hodnotit pozitivně. Právě Davidová skončila devátá v celkovém hodnocení Světového poháru, takhle vysoko ještě nebyla.

A v jednotlivých individuálních závodech nasbírali Češi díky ní, Michalu Krčmářovi, Tereze Voborníkové a Jakubu Štvrteckému celkem 22 umístění v elitní desítce. To je nejvíc od sezóny 2016/2017, kdy to zvládla Gabriela Soukalová skoro sama.

Čtěte také

„Celkově jsem se sezonou spokojený, pocit z ní mám dobrý. Když chce člověk medaili, musí se sejít všechno, připravenost, servis, dobrá střelba... Někdy mi k tomu chyběl kousíček. Ale ne že bych nad tím nějak truchlil. Motivuje mě, že tady člověk vůbec může být a soutěžit s těmi nejlepšími, tedy kromě Johannese,“ zmínil suverénního vládce zimy Johannese Böa Michal Krčmář.

Podobně mohli hodnotit čeští biatlonisté i letošní mistrovství světa. Zaznamenali na něm několik slibných výkonů i výsledků, ale o medaili bojovali bez úspěchu.

„Medaili bychom samozřejmě chtěli, ale i tak ročník můžeme hodnotit jako úspěšný. Máme totiž obrovský potenciál do příštího roku, což je před mistrovstvím v Novém Městě na Moravě velká motivace. Třeba nám tam o to víc medailí cinkne,“ říká šéf svazu Jiří Hamza.

Právě únorové mistrovství světa v Novém Městě bude vrcholem příští sezony, která začne na konci listopadu. Do té doby čeká biatlonisty odpočinek a spousta tréninkové dřiny, ještě předtím se ale tuhle středu naposledy představí fanouškům při mistrovství republiky v Jablonci nad Nisou. 

autoři: Jan Suchan , bac , rej
Spustit audio

Související