Anglie udělala obrovský progres, má nadstandardní hráče, kteří hrají už od 16 let, hodnotí Mikolanda

16. září 2022

Za dva měsíce se fanoušci fotbalu přepnou z klubového režimu do reprezentačního – světový šampionát v Kataru se nezadržitelně blíží. Moderátoři Martin Minha a Jan Pěruška se s fotbalovým expertem Petrem Mikolandou zamýšlí v pořadu S mikrofonem do Anglie nad nominací trenéra anglické reprezentace Garetha Southgata, přibližují příběh Ivana Toneyho a také polemizují nad tím, jak hodně hráče rozhodí minuta ticha na stadionu.  

Čtěte také

Celý víkend budou kluby na stadionech vyjadřovat respekt královně Alžbětě II. Nástup na hřiště bude tentokrát bez hudby a hráči budou doprovázení manažery. Je očekávaná minuta ticha, následně zazní i hymna God Save the Qeen. Černé pásky budou mít jak hráči, tak rozhodčí. A v 70. minutě můžete čekat aplaus, protože královna sloužila 70 let.

„V tuto chvíli jde sport trošku do pozadí a tyto dvě kola je opravdu to nejmenší uctít… Kondiční trenéři jsou ale z toho na mrtvici, třeba Italové to řeší do detailů, a když má někdo minutu ticha, tak jdou hráči třeba ještě na osm sprintů s trenérem. Pro ty hráče to není úplně optimální,“ říká Petr Mikolanda.

Ambice Albionu

Národní tým Albionu se příští týden utká v Lize národů s Itálií a Německem. Některá jména vyvolala mezi fanoušky zajímavé reakce. „V minulosti se hodně hovořilo o tom, že ambice Albionu potápí chybující gólmani. Angličani se budou zachraňovat v elitní skupině Ligy národů, pokud ze skupiny s Maďarskem spadnou do béčka, tak to bude problém,“ říká Jan Pěruška.

Petr Mikolanda rovněž připomíná, že je dobře, že Angličané mají své hráče mimo Premier League – ne každý hráč narozený v Británii se do anglického stylu a top týmů Premier League dostane.

„Anglie v tuto chvíli má nadstandardní věc, která se dlouho nestala – od 16 let výš mají nadstandardní hráče. Můžou hrát kdekoliv a to je ten rozdíl, kde Anglie udělala za posledních 15 let obrovský progres. Málokdo si to uvědomuje, ale hráči jsou rychlí a dynamičtí, jsou připravení na dospělý fotbal. A to je cesta, která je nastolená velice správně,“ upozorňuje Mikolanda.

Graham Potter usedl poprvé na lavičku Chelsea v týdnu v duelu Ligy mistrů. Jak se jemu a jeho týmu bude dařit v Premier League? Poslechněte si celý pořad S mikrofonem do Anglie.

autoři: Martin Minha , prh
Spustit audio

Související