Úterý 8. února

8. únor 2022

Horká želízka v ohni i mladé naděje. Pátý den olympiády budou čeští fanoušci s napětím očekávat výkony Ester Ledecké na snowboardu, biatlonistů v individuálním závodě na 20 kilometrů nebo krátký program krasobruslaře Michala Březiny. Na svůj první olympijský start se těší snowboardistka Zuzana Maděrová nebo sáňkařka Anna Čežíková.

Poslouchejte Olympijský speciál! Startuje každý den od 16:30 na Radiožurnálu Sport a v repríze na Radiožurnálu od 19:00. Jeho součástí jsou rozhovory s našimi reportéry v Pekingu, reakce českých sportovců, nejzajímavější události dne a rozhovory se sportovními legendami. Tentokrát se s Janem Pokorným bavil bývalý hokejista a olympijský vítěz Martin Procházka.

  • Krasobruslení - krátký program mužů 

Na své poslední olympiádě bych chtěl určitě zajet nejlepší jízdy, abych byl spokojený s tím, co jsem předvedl, natrénoval a celou kariéru,“ řekl před odletem do Pekingu na Radiožurnálu Sport náš nejlepší krasobruslař posledních let Michal Březina. Jeho přání nebylo naplněno, protože se českému reprezentantovi nepovedl krátký program a poprvé v kariéře nepostoupil na velké akci do volných jízd. Od finále Březinu při čtvrté olympijské účasti dělilo 97 setin bodu. V konečném pořadí obsadil první nepostupovou pětadvacátou pozici.

  • Snowboarding - paralelní obří slalom 

Čtěte také

Suverenním způsobem ovládla největší hvězda české výpravy Ester Ledecká kvalifikaci i vyřazovací jízdy paralelního obřího slalomu! Ledecká potvrzovala roli favoritky již v kvalifikaci a její výkony gradovaly až do finále. V něm porazila Danielu Ulbingovou z Rakouska a raduje se tak z obhajoby zlaté medaile z Pchjongčchangu. Ziskem třetího olympijského zlata se ve výsostné bilanci českých olympioniků vyrovnala rychlobruslařce Martině Sáblíkové.

Mezi šestnáctku postupujících se z olympijské kvalifikace neprobila osmnáctiletá Zuzana Maděrová. Debutantka pod pěti kruhy obsadila třiadvacátou pozici.

  • Alpské lyžování - super-G muži 

Čtyřiadvacetiletý Jan Zabystřan si na pekingské sjezdovce The Rock připsal čas 1:23,09 a obsadil 25. místo. O 15 příček tak vylepšil svoje umístění z předchozí olympiády v korejském Pchjongčchangu. Vítězem a obhájcem olympijského vítězství v super-G se stal rakouský lyžař Matthias Mayer, na kterého Zabystřan ztratil 3,15 sekundy. 

  • Běh na lyžích - sprint volně muži i ženy 

Povedená kvalifikace a stopka ve čtvrtfinálových jízdách. Tak se v Pekingu uvedli čeští lyžaři ve sprintu. Z kvalifikační jízdy jich postoupilo hned pět, ale ze čtvrtfinálových rozjížděk nepostoupil nikdo. Nejlepšího českého výsledku dosáhla Kateřina Janatová, která skončila celkově na devatenáctém místě, o příčku před Terezou Beranovou. Mezi muži bral 23. místo Michal Novák, šestadvacátý byl Ondřej Černý a devětadvacátá příčka náleží Luďkovi Šellerovi. Brány čtvrtfinále zůstaly zapovězeny Janu PechouškoviPetře Hynčicové a Zuzaně Holíkové. Sprint ovládla Jonna Sundlingová ze Švédska a Johannes Klaebo z Norska. 

Čtěte také

  • Biatlon - vytrvalostní závod na 20 km muži 

Biatlonista Mikuláš Karlík atakoval do poslední střelby ve vytrvalostním závodu na olympijských hrách v Pekingu umístění mezi elitou, po třech chybách se ale nakonec propadl na 31. místo. Dvaadvacetiletý rodák z Ústí nad Orlicí přesto zaznamenal při své individuální premiéře pod pěti kruhy nejlepší český výsledek v úterním závodu.

„Už jsem toho měl plné zuby. Nikdy jsem takhle vepředu nejel, takže mi to stouplo do hlavy a přemýšlel jsem nad tím. V posledních třech kolech to bylo těžké,“ popisuje mladý biatlonista.

Daleko za stupni vítězů skončili další čeští závodníci. Michal Krčmář obhajující sedmé místo z Pchjongčchangu byl po pěti střeleckých chybách devětapadesátý, Milan Žemlička skončil na 62. místě a o tři příčky níže byl Jakub Štvrtecký.

  • Lední hokej - ženy (Japonsko - Česko) 

České hokejistky podlehly na olympijských hrách v Pekingu Japonsku 2:3 po samostatných nájezdech a v základní skupině B skončily druhé. Ve čtvrtfinále se v pátek 11. února od 5:10 svěřenkyně trenéra Tomáše Paciny utkají s obhájkyněmi zlata z Pchjongčchangu Spojenými státy americkými, které obsadily ve výkonnostně lepší skupině A druhé místo za Kanadou. Japonky si zajistily prvenství a narazí na třetí tým z „áčka“, kterým bude Rusko, či Finsko.

„Proti Dánsku jsme nepodali dobrý výkon. V úterý to bylo lepší, ale určitě nemůžeme být spokojení,“ popisuje trenér ženské reprezentace Tomáš Pacina. „Při všem nám chyběla odvaha – při soubojích o kotouč a hlavně při koncovce.“

  • Saně - jednotlivci ženy  

    Mladá česká sáňkařka Anna Čežíková se při olympijské premiéře umístila na 30.místě a do finálové čtvrté jízdy se nepodívala. Stejně tak jako o dva dny dříve jeji reprezentační kolega Michael Lejsek.  
Spustit audio