Univerzita Karlova ovládla veslařské osmy. Konkurenci neměla i díky zkušeným posilám

17. září 2021

Jedenáctý ročník stále populárnějších Univerzitních osem vyhrála mezi studentkami i studenty Univerzita Karlova. Ani v jedné finálové jízdě nebyl vítěz zcela jednoznačný, především u mužů to bylo drama do posledních metrů. Až za cílovou rovinkou tak mohli studenti Karlovky s úlevou zvednout ruce nad hlavu. 

Překvapení se nekonalo, protože právě studenty Univerzity Karlovy před pátečními závody každý favorizoval. Do finále postavili hned dvě posádky, a především ta první budila respekt díky posilám z Dukly.

UNIQA Primátorky 2021 Univerzitní osmy

Na vítězství se však mužská univerzitní osma pořádně nadřela, druhému ČVUT ujela o pouhou vteřinu. Stačilo tedy pár pomalejších temp a pohár by se stěhoval do Dejvic. 

To finále mezi studentkami bylo jasné už ve stínu železničního mostu. V cílové rovince sice vítězky bojovaly o prvenství, ovšem se svou druhou univerzitní posádkou. Univerzita Karlova tak měla na  pomyslných stupních vítězů první dvě místa. Devět vteřin za vítězkami se umístila posádka České zemědělské univerzity.

UNIQA Primátorky 2021 Univerzitní osmy

Kromě dramatických závodů univerzitních posádek mohli diváci na náplavce Rašínova nábřeží fandit také posádce zrakově postižených z Nadace Leontinka, která každý rok svou jízdou dokazuje, že hendikep není žádnou překážkou. Po jejich jízdě následovaly souboje na vodě těch nejmladších veslařů, a to v rámci párových osem mladšího žactva v závodu O cenu starostky MČ Praha 2. První finále vyhrál VK Lysá nad Labem, to druhé pak ovládli mladí veslaři z ČVK Pardubice.

Závěr dne patřil pro změnu kultuře. Náplavku roztančila kapela Ending, a to v rytmech indie a funky. Program veslařských soubojů na Vltavě pokračuje i v sobotu a v nedělí vrcholí hlavním závodem mužských Osem v pravé poledne.

autor: vla
Spustit audio

Související

Sledujte nás