Třetí období starosty Dvora Králové: Mohlo by se zdát, že je to čím dál lehčí, mám ale pocit opaku

3. duben 2023

Dvůr Králové nad Labem je pátým nejlidnatějším městem v Královéhradeckém kraji. Proslulo kdysi velkou textilní tradici, je tam světoznámá zoologická zahrada, a po zářijových komunálních volbách v minulém roce tam už své třetí starostenské období začal Jan Jarolím zvolený za hnutí ANO, který se tak zařadil mezi nejdéle sloužící královédvorské starosty.

Pojďme zhodnotit, jak dopadly komunální volby v loňském září? Vím, že jste v koalici tentokrát skládali velice těsnou většinu.
Nakonec je ta většina v koalici velice těsná, i když já jsem neskrýval ambici mít koalici daleko širší. Protože mám pořád pocit, že na komunální úrovni je to především o lidech. A při tom skládání koalice by se měly odhodit všechny stranické kabáty a trička a mělo by se jednat o budoucnosti města. Já doufám, že i když je naše koalice těsná, tak zastupitelstvo je složeno z rozumných lidí a na spoustě věcí se dá spolupracovat koalice - nekoalice.

Čtěte také

Povolební vyjednávání trvalo u vás poměrně dlouho.
Trvalo to dlouho, podobně jako v Hradci Králové. Naštěstí ne tak dlouho jako v Praze.

Po volbách jste zahájil už své třetí období jako starosta Dvora Králové nad Labem. Jak to vnímáte? Je to pro vás závazek a zodpovědnost?
Mám pocit, že je to čím dál větší závazek. Ono by se mohlo zdát, že je to čím dál lehčí, ale já mám pocit pravého opaku. Ale možná je to dáno i tím, že už mohu trošku zhodnotit, jak se společnost za ty roky proměňuje. Jak na společnost a občany působí vnější zásahy, ať už to byl covid, válka na Ukrajině, teď inflace a ceny, které letí nahoru. Vše se prolíná do nálad a společnost se prostě mění. Takže já mám pocit, že v tomhle ohledu je starostování čím dál těžší.

Trošičku se dluhy s námi dál táhnou, ale my se je snažíme co nejrychleji spravit, abychom se vyrovnali všem normálním městům.
Jan Jarolím, starosta Dvora Králové nad Labem (Hnutí ANO)

Když se ohlédnete za těmi roky, co se povedlo ve Dvoře Králové nad Labem? Pamatuji si, že při našem prvním setkání jsme mluvili o děravé kanalizaci.
Kanalizace je stále děravá, protože ty díry se napravují velmi těžko. Ale to hlavní téma tenkrát byla samozřejmě čistírna odpadních vod, zda stavět nebo nestavět novou. Povedlo se tento problém vyřešit a čistírnu koupit. Dnes je snad vidět, a myslím, že to všichni uznají, že to byl dobrý krok a pro město taková startovací čára. Mohlo se od toho odpíchnout a realizovat věci, které mělo mít dávno hotové. Trošičku se tyto dluhy s námi dál táhnou, ale my se je snažíme co nejrychleji spravit, abychom se vyrovnali všem normálním městům.

Čtěte také

Jak jste vyřešili energetickou krizi, která zasáhla všechny oblasti?
My jsme v tomto ohledu jako město dopadli velmi dobře, protože nám se podařilo už někdy v roce 2020 vysoutěžit ceny na relativně dobré úrovni. I když tenkrát to byl velmi odvážný krok, protože už to bylo víc peněz, než za kolik se tenkrát energie kupovaly. My jsme šli do toho rizika, ceny jsme pro město a jeho organizace zafixovali na dobu nějakých dvou let. I z toho vznikla loňská úspora energií zhruba ve výši 6,5 milionu korun, které město ušetřilo tímto krokem. Ukázalo se, že to byl správný krok.

Proč jste před lety vstupoval do komunální politiky? Co bylo vaší motivací?
Tenkrát jsem k tomu přišel trošku jako slepý k houslím, ale na druhou stranu všechny nás trápilo, že město z našeho pohledu stagnuje a že by se mělo něco změnit. Já doufám, i když to vidím velmi subjektivně, že se snad něco mění a Dvůr je trošku víc vidět a je o něm slyšet.

Čtěte také

Vy jste se dokonce zařadil mezi nejdéle sloužící starosty ve městě.
Myslím si, že nikdo nesloužil déle než dvě volební období. Ale ono se to nemá počítat na to, kdo tam byl déle, ale kdo toho víc pro město udělal.

Jaké období vás ty další čtyři roky čeká? Jaké budou podle vás?
Budou z určitého pohledu velmi těžké, protože nás čeká řada poměrně značných investičních akcí. Když se všechny dotáhnou do konce, tak to bude skvělé, ale o některé z nich mám trošičku strach. Například rekonstrukce Mayerovy továrny je obrovská akce, kterou to město by si jednoznačně zasloužilo. Město potřebuje takový prostor, ale je tam tolik otazníků, že se budu velmi modlit, aby ta akce dopadla.

Jde o obrovský tovární areál, který vy chcete proměnit na byty?
Ne, my chceme z toho areálu udělat multifunkční kulturní sál s nějakým vzdělávacím centrem a s dětským zábavním centrem. Čili uprostřed města takovou budovu máme, podařilo se nám ji koupit, a chtěli bychom tam nasměrovat kulturní život ve Dvoře. Přivést tam návštěvníky, kteří dnes, upřímně řečeno, tolik do centra ze zoologické zahrady úplně nemíří.

Čtěte také

Kolik to bude stát?
Zatím nemáme úplně jasnou částku, akorát oproti propočtům, které jsme dělali před 2 či 3 lety, se částka více než zdvojnásobila. Takže jsme opravdu na částce převyšující půl miliardy korun. Na druhou stranu velmi čile hledáme dotační možnosti, jak si pomoci k této částce. A řekl bych, že se to zatím velmi daří. Na posledním zastupitelstvu bylo schváleno podání žádosti o tu největší dotaci, která by měla přesahovat 350 milionů korun. A ta je vlastně alfou a omegou toho, jestli se do této monstrózní akce pustíme, nebo ne.

Kdyby to nedopadlo, tak bude továrna chátrat dál?
Tak budeme muset vymýšlet, co s továrnou dál. Protože ona už doteď byla jako brownfield ve středu města, takže bychom se s tím stejně nějakým způsobem museli poprat. Ale jinak než touhle částkou a tímhle způsobem výstavby.

Čtěte také

Co další projekty, které byste chtěli v tomto volebním období začít nebo dotáhnout do konce?
Máme rozjetou rekonstrukci autobusového nádraží, protože to je také v našem městě trošku ostudné. Návrh vzešlý z architektonické soutěže bychom moc rádi dotáhli. A rozjetých akcí je celá řada, ale asi nemá cenu vyjmenovávat všechny. Chtěli bychom přestěhovat knihovnu Slavoj, která dnes sídlí v Tylově ulici, ale je tam taková zastrčená, na náměstí do budovy České spořitelny, kterou jsme také koupili. A zároveň tuto budovu spolu s dvěma dalšími objekty, starou radnicí a číslem popisným 2 vedle, rekonstruovat. Budovy navzájem propojit, aby opravdu na náměstí instituce fungovaly. Protože knihovna má obrovský potenciál, mohla by se na náměstí dál rozvíjet.

Vy také začínáte ve vašem městě s projektem sdílených kol, je to tak?
Právě dnes začíná opět platit nová smlouva na provoz sdílených kol. Jsem moc rád, že to pokračuje, protože si myslím, že ta myšlenka není vůbec špatná. Zvláště ve městě, kde prostě úplně stoprocentně nefunguje městská hromadná doprava. Naše dvě linky zkrátka všechno nespasí a sdílená kola by měla být jakýmsi doplňkem MHD. Měla by pomoci lidem rychle se dostat z bodu A do bodu B, aniž by si museli brát auto nebo jít pěšky. My jsme se občanů na to přímo zeptali v anketě, jestli má projekt podle jejich názoru pokračovat, nebo ne. A jsem moc rád, že 74 procent z nich řeklo ano. Za mě to je jasný signál k tomu, minimálně o rok projekt zase prodloužit.

Na co byste nás pozval k vám do Dvora Králové? Kromě zoologické zahrady nebo safari parku samozřejmě.
Safari park je a vždy samozřejmě bude velký trhák, ještě i v souvislosti s natáčeným televizním seriálem, což je skvělé. My zase každý rok ve Dvoře chystáme Královédvorské kulturní léto, které by letos mělo odstartovat už 28. června, kdy jsme ho spojili s Dnem pro rodinu Královéhradeckého kraje. Tento den chceme návštěvníkům nabídnout celou řadu věcí na náměstí. Dílničky, modrotisk, zvířátka, canisterapii, nějaký koncert. V tomto duchu by mělo Královédvorské kulturní léto pokračovat stejně jako každý rok celý červenec a srpen. A co se týče kulturní oblasti, tak spousta lidí už tradičně jezdí celé léto na Štěrbovu vilu u přehrady Les Království. Také tam se chystá celá řada koncertů, to je velký tahák.

Naším hostem byl dnes starosta Dvora Králové nad Labem Jan Jarolím. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související