Aby se parta dobrých kamarádů mohla dál setkávat, založili v Josefově multižánrový festival Jařinec

8. květen 2024

Teď se dozvíte víc o multižánrovém festivalu Jařinec, který se blíží. Kateřina Prášilová, Barbora Maksymovová a Matěj Kubina jsou tady, aby nás pozvali. 

Všichni jste nadšenci herectví? To máte společné, nebo jak to je?
Matěj Kubina: My jsme ze ZUŠky odchovanci Jarky Holasové, společně jsme hráli divadlo spoustu let, zažili jsme dohromady krásné věci a baví nás spolu být. Proto jsme se rozhodli, že založíme i festival, abychom se mohli dál potkávat.

Jak dlouho už jste spolu? Máte to spočítané?
Kateřina Prášilová: Spočítané to úplně přesně nemáme a taky se to liší. Ale myslím si, že každého z nás se divadlo týká od nějakých 4 až 10 let našeho věku. Dohromady se známe spolu všichni asi 15 let.

Setkáváme se online a potom si moc užíváme čas strávený spolu přímo na festivalu v Josefově v umělecké kolonii Bastion.
Barbora Maximovová, multižánrový festival Jařinec

Kdo z vás je nejzapálenější organizátor setkávání a všech akcí?
Barbora Maksymovová: To je těžká otázka. Snažíme se to samozřejmě iniciovat všichni, a protože už se i z časových důvodů, jak jsme všichni roztříštění od Jaroměře po Prahu, přes České Budějovice, tak se setkáváme online a potom si moc užíváme čas strávený spolu přímo na festivalu v Josefově v umělecké kolonii Bastion.

Čtěte také

Já jsem ráda, že zmiňujete, jak jste zapálení všichni, i když jsem čekala, že se ozvete první, protože vy studujete produkci a pořádáte i mnoho dalších kulturních akcí. Je to tak, Barboro?
Barbora Maksymovová: Je to tak. Studuji produkci na pražské DAMU, ale nevím, jestli jsem z nás ten nejzapálenější. Myslím si, že určitě ne, ale možná jsem takový ten nejzapálenější dozor.

Hodně se v kulturním světě pohybuje i Kateřina Prášilová, redaktorka činohry Národního divadla.
Kateřina Prášilová: Je to tak. Ale myslím si, že se v kulturním světě pohybujeme všichni stejně. My s Bárou chodíme hodně často do různých divadel v Praze a je to i důležité proto, že pak, když tvoříme dramaturgii festivalu, musíme mít nakoukáno a naposloucháno. Musíme mít přehled.

Jařinec 2023

Nemáte chuť na ta prkna, co znamenají svět, občas také vyběhnout?
Kateřina Prášilová: Přiznávám, že jsem se kdysi na herectví hlásila, ale teď jsem hrozně ráda, že můžu jen sedět, koukat a něco si o tom pomyslet a nemusím tam vystavovat sebe samotnou. I když je pravda, že dohromady jsme se naperformovali různé věci, vždy jsme dělali spíše alternativní divadelní počiny a ve zkratce. Už by ale bylo velmi těžké mě na jeviště zpátky dostat tak, abych se tam cítila komfortně.

Publikum máme skvělé a věrné, s krásnou zpětnou vazbou. Všichni jsou to fanoušci dobré alternativní kultury, což je spojuje.
Kateřina Prášilová, multižánrový festival Jařinec

Matěj Kubina to má trošku jinak, je inženýr dřevostaveb. Je to tak?
Matěj Kubina: Ano, to byl obor na Mendelově univerzitě v Brně. Já jsem chtěl mít nějaké praktické vzdělání, byť mě kultura moc zajímá.

Teď ovšem pracujete v Národním památkovém ústavu, což s kulturou souvisí.
Matěj Kubina: Takže kulturu pořád držím v sobě.

Čtěte také

Takže jste se dali dohromady přes základní uměleckou školu a trvá to dodnes. Teď je výsledkem ten Jařinec, který nás čeká?
Kateřina Prášilová: Je to tak. Základní umělecká škola Františka Antonína Šporka v Jaroměři má při sobě zapsaný spolek Kolegium hraběte Šporka, které v sobě sdružuje absolventy. Spolek vznikl proto, aby se při ZUŠce mohly dělat různé projekty, třeba i se zahraničím, prostě nějaká nadstavba nad výukou. A tam jsme se sdružili my, když už jsme nemohli chodit do ZUŠky, protože jsme zestárli a měli jsme jiné povinnosti v životě.

Festival Jařinec bude o víkendu v Jaroměři a pořádá ho Kolegium hraběte Šporka.
Kateřina Prášilová: Je to už pátý ročník, slavíme takové první půlkulaté číslo. Ovšem vymyslet program je stále složité, protože první ročníky byly trošku víc na punk, abych tak řekla. A letos více tlačíme na kvalitu programu v tom smyslu, že je to celkově nákladnější.
Matěj Kubina: Letos jsme požádali i na kraji o peníze, které nám určitě pomůžou.

Pro letošní rok jsme vytáhli výročí 650. výročí od první písemné zmínky o škole v Jaroměři, to bychom rádi připomněli.
Matěj Kubina, multižánrový festival Jařinec

Jde o multižánrový festival, takže disciplín bude víc, nejen divadlo. Jaké perličky jste připravili?
Barbora Maksymovová: Jak správně zmiňujete, není to jen divadelní program, máme také hudební program. Vypíchla bych Sbor veselé chvíle nebo kapelu Iron Mind, což je taková indie kapela, nebo balkánskou kapelu Yama Oriental. Máme ale samozřejmě bohatý i divadelní program a také dost myslíme na to, abychom zachovávali kontakt se Základní uměleckou školu Františka Antonína Šporka. Každý rok přizveme i nějakou tu perličku z řad současných studentů ZUŠ.

Čtěte také

V programu máte i světovou premiéru, Hudbu protkanou sluncem, nositele Magnesie litery. Takže nenecháváte nic náhodě, viďte?
Kateřina Prášilová: Nechci říct, že festival je založen jen na našem osobním vkusu, ale potřebujeme prostě mít svědomí čisté a na festival poslat opravdu jen věci, které nám přijdou, že jsou skvělé a mohou zaujmout i jaroměřské, josefovské publikum. Hlavně se snažíme festival dělat pro všechny věkové skupiny. A letos se nám poprvé podařilo, že je program složený jen z takových lehkých, hravých věcí, které vás opravdu nezatíží. Občas jsme se věnovali i nějakým těžším tématům a letos poprvé se nějak náhodou stalo, že je to takové svěží.

A bude také víc míst, kde se program bude odehrávat?
Matěj Kubina: K tomu bych rád řekl, že se snažíme vždy napojit ještě na Jaroměř a na její historii nebo na její osobnosti a důležitá data. Tedy pro letošní rok jsme vytáhli 650. výročí od první písemné zmínky o škole v Jaroměři, což je také kulturní instituce. To bychom rádi připomněli.
Kateřina Prášilová: Ale myslím si, že v publiku nerozeznáte Jaroměřáka nebo Josefováka od Pražáka. Publikum máme prostě skvělé a věrné, máme krásnou zpětnou vazbu každý rok od přespolních i místních, za to jsme strašně vděční. Všichni jsou to fanoušci dobré alternativní kultury a to je spojuje. A vstupné je stále dobrovolné.

Zleva: Kateřina Prášilová, Barbora Maksymovová a Matěj Kubina ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

S čím chcete, aby lidé z festivalu odcházeli?
Matěj Kubina: S podobným pocitem jako my. S radostí v duši.
Kateřina Prášilová: Těšíme se na všechny tento víkend, 10. až 12. května, v pátek v Masarykových sadech v Jaroměři, tam v takovém altánu. A o víkendu, v sobotu a v neděli, v umělecké kolonii Bastion v Josefově. To je nezapomenutelný prostor a zážitek. Moc zveme.

Určitě všichni přijeďte na Jařinec, multižánrový festival. Pozvali vás nadšenci Kateřina Prášilová, Barbora Maksymovová a Matěj Kubina.

Spustit audio

Související