Dvůr Králové nad Labem zvyšuje po víc než 20 letech ceny a mění podmínky parkování v ulicích města

6. březen 2023 10:10

Ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku začal platit nový systém placeného parkování. Na parkovacích automatech musí řidiči zadávat registrační značku vozidla, naopak není jejich povinností tisknout lístek, kontrola totiž probíhá elektronicky. Mění se i cena, ta nová je proti té původní dvojnásobná. 

Reportér Václav Plecháček je v centru města, kde řidiči s novými podmínkami placeného parkování musejí počítat.

Zaparkoval jsem na jednom z placených míst kousek od náměstí a šel jsem zaplatit parkovné. Všechno proběhlo bez potíží, zadal jsem registrační značku vozidla a dobu, po kterou tady chci zůstat. I se zaplacením platební kartou to trvalo zhruba jednu minutu.

Čtěte také

Pro některé řidiče je ale ta orientace o něco složitější. Před chvílí například tady platila parkovné starší žena se svým synem. Nejsou místní, do Dvora Králové přijeli k lékaři a u parkovacího automatu strávili asi 10 minut. S prováděním pokynů zobrazovaných na displeji přístroje měli problém. Nakonec ale zaplatit dokázali a odešli.

Jsem tu zhruba necelou hodinu a za tu dobu například novinka v parkování dva řidiče úplně odradila a raději jeli zaparkovat jinam, na neplacené místo.

Zpoplatněné parkování je ve Dvoře Králové nad Labem stále na stejných místech, tedy v širším centru města. Parkovné je možné platit nejen v hotovosti, prostřednictvím SMS zprávy, mobilní aplikací, ale nově také platební kartou. A systém je zatím ve zkušebním provozu.

Ode dneška se mění i ceník parkovného. Kolik řidiči teď zaplatí?

Dosud platili 5 korun za půl hodiny parkování. Nyní je to dvojnásobek, tedy 20 korun za hodinu.

Čtěte také

Současně se ale radnice snaží zvýhodnit ty, kteří na placených místech zůstanou jen krátce. Proto je prvních 30 minut parkování zdarma. Ale pozor, i v tomto případě je zapotřebí do parkovacího automatu zadat kvůli kontrole registrační značku vozu.

Za každou další započatou půlhodinu řidiči pak zaplatí 10 korun. Půlhodina parkování zdarma je ale přitom k využití pouze jednou denně, aby řidiči nepřejížděli na jednotlivá parkovací místa. Tyto podmínky platí při platbě hotově a kartou. A co se týče bezhotovostní platby pomocí SMS zprávy nebo mobilní aplikací, tam neplatí půlhodinový nýbrž hodinový tarif.

Za první hodinu parkování řidiči zaplatí 10 korun a za každou další započatou hodinu potom 20 korun. A i onu první zvýhodněnou hodinu parkování je v takovém případě možné využít pouze jednou denně.

Proč město parkování na náměstí a jeho okolí zdražilo?

Podle mluvčí radnice je to kvůli rostoucím nákladům na provoz a údržbu parkovacích automatů.

Čtěte také

Město loni na parkovném vybralo 1 milion a 350 tisíc korun a to včetně parkovacích karet. Ty si pořizují lidé, kteří v této oblasti bydlí, tedy rezidenti, ale také někteří, kteří sem dojíždějí do zaměstnání.

Mimochodem i parkovací karty jsou teď dražší. Za týdenní kartu nově zájemci zaplatí 300 korun, za měsíční 700 korun, za půlroční 1300 korun a roční parkovací karta vyjde na 2500 korun.

A ještě připomenu, že nařízení města počítá také s rozšířením zpoplatněného parkování. A to v Rooseveltově ulici, na náměstí T.G.M. a v Palackého ulici. Na těchto místech budou parkovací automaty instalovány pravděpodobně ve druhé polovině letošního roku.

Spustit audio

Související