Trend se mění. Hrát v národním týmu už pro hokejisty není tak prestižní, myslí si Martin Procházka

Šest proher hokejové reprezentace na úvod sezony. Jak z krize ven? Talentovaný brankář Nick Malík odmítl nominaci do národního týmu dvacítek se slovy, že se chce soustředit na klub. Je to pochopitelné? A může být Kristian Reichel úspěšný v NHL jako jeho otec Robert Reichel? Takové otázky probíral v Čisté hře Martin Procházka.

Česká reprezentace během čtyři dnů na Channel One Cupu podlehla postupně Finsku, Rusku a Švédku. Jak velký je to problém v důsledku toho, že Filip Pešán nevzal ani jednoho nováčka?

Čtěte také

Nepříjemná situace pro náš hokej to je, všichni očekávali zlepšenou hru a výkon. Já jsem byl optimista, věřil jsem týmu, byli to zkušení hráči, tým byl poskládaný z toho nejlepšího, co máme. A přišlo velké zklamání. Myslím si, že všechna tři utkání jsem odehráli špatně. Nedařilo se nám týmově, ale bylo tam pár hráčů, které bych mohl vyzdvihnout. Brankář Šimon Hrubec, který odvedl fantastické výkony ve všech zápasech, co chytal. A možná se dalo spolehnout maximálně na první útok, kde hrál prim Honza Kovář a Milan Gulaš, možná ještě obránce Jeřábek, který odehrál standardní výkon. Je jasné, že ne každý v týmu je střelec, ale je potřeba, aby hráči, kteří tam jsou, tak odváděli svoji práci. I když si myslím, že kluci nic nepodcenili, tak výkon našeho týmu celkově vypadal velice špatně.  

Viděl jsi tam alespoň strategii, cestu, kterou by se chtěla česká hokejová reprezentace ubírat. Viděl jsi tam náznaky něčeho nového?

Neřekl bych něčeho nového, ale přišlo mi, že nemáme dobré vstupy do utkání, první třetiny prohráváme, a to je vždycky špatně. Tým, který prohrává, musí hru pozměnit, začne víc útočit, hrát něco jiného, než na čem se domluví. Takže vstupy do utkání je náš obrovský problém, první třetiny je potřeba zlepšit. Vypozoroval jsem, že první třetiny hrajeme bez kotouče, hrajeme taktiku, která našemu týmu nesedí. Hokej jsme měli vždy postavený na tom, že hráči hráli s pukem, samozřejmě doba se změnila, hokej je rychlejší. Pak začneme hrát druhou třetinu, a jsme schopní s jakýmkoliv týmem hrát vyrovnaně, ne-li být lepším týmem.

Čtěte také

Kdo vybírá tým? Před Channel One Cupem Filip Pešán jako šéftrenér na otázku novinářů jako roli dá Gulašovi a Frolíkovi řekl: Generální manažer Petr Nedvěd chtěl, aby hráli spolu, a já se toho budu držet. Co si o tom jako fanoušek mám myslet?

Je to nově zvolený formát, kdy generální manažer týmu má zodpovědnost za to, které hráče nanominuje. Takže teď je to udělané tak, že Petr Nedvěd by měl vybrat hráče, dá to napsané na papíře Filipu Pešánovi a ten by z toho měl udělat sestavu. Ale myslím, že to takhle nefunguje, je tam určitá spolupráce, nějaká představa trenérů, nějaká představa generálního manažera, ale není to jasně určené. Pokud ta volba je, že Petr Nedvěd je za to zodpovědný, tak by měl dát na papír hráče, předat to trenérům a ti z toho udělat sestavu. Pak je zodpovědnost za generálním manažerem. Ale pokud to tak je, nebo není, to nevím.

Neztrácí národní tým prestiž pro mladé hráče? Nechybí motivace hrát za národní tým?

Trend napovídá tomu, že pro hráče není národní tým až tak prestižní, co se týče kariéry. Když byl dřív někdo v národním týmu, tak se mu kariéra obrovsky otevírala, úspěchy, které byly spojené s národním týmem, otevíraly cestu dalším hráčům do jiných angažmá, do NHL. Dříve jsme měli okolo 80 hráčů v NHL, teď jich tam máme s bídou 30, z toho jich 10 hraje. Může to být určitý moment, kdy si hráči řeknou, že přes národní tým cesta do lepšího angažmá nevede. Takže i to může ztrácet lesk.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související