Ten kilák se nedá jet celý naplno, brutální síla je maximálně na start, popisují deblkajakáři Dostál a Šlouf

6. srpen 2021

Rychlostní kanoisté Josef Dostál a Radek Šlouf vybojovali na olympijských hrách bronz v závodě deblkajaků na trati 1000 metrů a získali pro českou výpravu v Tokiu devátou medaili. A oba v exkluzivním rozhovoru přímo z dějiště olympiády v Tokiu zavzpomínali na to, jak začali spolu pádlovat na deblkajaku.

„Radek potřeboval změnu v trénování a přišel k nám do skupiny. Chtěli jsme se dostat do čtyřkajaku, ale do toho jsme měli bláznivý nápad vyzkoušet debla. V závodech se nám jezdilo dobře, tak jsme z takovéhle legrace udělali bronz,“ popisuje zrod deblkajaku Josef Dostál.

Čtěte také

Příprava na finálovou jízdu v Tokiu ale byla hodně komplikovaná, protože jim nedorazila loď.

„Na začátku května jsme museli posílat lodě do Portugalska, pak byly přesunuty do kontejneru a měly jet lodí do Tokia. Ale někde na moři se to nějak zaseklo. Lodě přišly až 3. srpna a nemohli jsme si dovolit čekat. Bleskově jsme vymýšleli alternativní dopravu našeho dalšího deblkajaku,“ vysvětluje Radek Šlouf.

Kilák se nedá jet celý naplno, sprintovat 3,5 minuty se nedá zvládnout. Jedeme na 95 až 96 procent. Brutální síla je dobrá maximálně na start,“ dodává.

Jak je technicky možné, že ten hmotnější jede vepředu, a přitom se špička nepotápí? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , prh
Spustit audio

Související