Sparta vstoupí do vysněné Ligy mistrů. Podle trenéra Friise by se na Letné prodalo o tisíce lístků víc

18. září 2024

Fotbalová Sparta zažije po 19 letech zápas prestižní Ligy mistrů. Ve středu ji čeká první z osmi soupeřů pro základní část - rakouský Salcburk. Pro trenéra letenských Larse Friise bude souboj proti Salcburku zajímavý i z toho důvodu, že se současným koučem soupeře se už střetl v Evropské lize, byť za jiných okolností.

„Nálada je velmi dobrá, jsme koncentrovaní. Plně si uvědomujeme úkol, který je před námi, očekáváme kouzelný večer na Letné,“ přeje si trenér Sparty Lars Friis. „Konečně jsme zpátky v Lize mistrů. Prodali bychom o tisíce lístků víc, než máme kapacitu.“

Trenér Lars Friis dokázal se Spartou věc, která se dlouho nedařila – postoupit z kvalifikace až do Ligy mistrů. A to hned v premiérové sezoně, kdy vládne lavičce.

A souboj v pohárech s koučem Salzburgu Pepijnem Lijndersem už zažil. V jarní části Evropské ligy, kdy dostala Sparta velkou lekci od Liverpoolu – Friis byl asistentem Letenských, stejně jako Nizozemec, který dlouhé roky pomáhal v Liverpoolu slavnému Jürgenu Kloppovi.

Lijnders tak hru Sparty nejspíš určitě zná. „Řeknu to takhle. Vyměnili trenéra, podle mě velká věc, ale tým převzal asistent a myslím, že odvádí neuvěřitelnou práci. Mají za sebou 13 zápasů, jedenáct z nich vyhráli, dvakrát remizovali. Kvalifikovali se do Ligy mistrů stejně jako my. Takže si zaslouží respekt a uznání,“ chválí kouč Salzburgu Spartu i práci Larse Friise, se kterým se, v případě obou už v pozicích hlavních trenérů, potkali i v letní přípravě.

„Je velmi dobrý trenér. Dost kvalitní, aby v minulosti pracoval po boku velkých jmen ve velkých klubech. Chvíli taky sám trénoval v Nizozemsku. Rozumí fotbalu,“ oceňuje Friis zase Pepijna Lijnderse, který jako asistent vyhrál s Liverpoolem Ligu mistrů.

Teď je ale v Salzburgu, se kterým bude hrát Sparta od 18.45, kdy začne i přímý přenos Radiožurnálu Sport a Radiožurnálu. Na webu iROZHLAS.cz bude k dispozici i podrobná online reportáž.

autoři: Mirko Vasić , mim
Spustit audio

Související