Souček: Souhra s Ricem je ideální. West Ham mi přirostl k srdci, ale hlavní domov je pořád Slavie

23. říjen 2021

Český fotbalista Tomáš Souček si za rok a půl naprosto podmanil fanoušky anglického West Hamu. Obdivují ho nejen za jeho góly nebo dominanci v hlavičkových soubojích, ale hlavně za jeho bojovný přístup. I kvůli své zarputilosti si z posledního zápasu Premier League odnesl krvavé šrámy v obličeji. I přesto ho ale v týdnu trenér West Hamu David Moyes poslal do zápasu evropské ligy s Genkem.

Tomáši, vyhráli jste s Genkem jednoznačně 3:0. Na stadionu jsem se bavil s fanoušky a ptal jsem se, co na vás říkají. Kromě slov jako „fantastický“, „legenda“ nebo „válečník“ říkali, že by vám rádi dopřáli i odpočinek. Nakonec se tak nestalo, opět jste hrál 90 minut. Jak zvládáte ty takzvané anglické týdny?

Zvládám to. Že jdu do každého zápasu, je z mé hlavy. Vidím to i tak, že když se trenér nebo někdo jiný zeptá, jestli bych chtěl volno, spíš řeknu, že ne, protože jsem tady proto, abych hrál.

Všichni mi říkali, jak to v tom zápase s Evertonem bylo nebezpečné, ale já byl spíš naštvaný, že jsem nemohl zpět na hřiště. Doktoři ale udělali skvělou práci, dali mě během tří dnů do kupy a já jsem rád, že jsem mohl nastoupit. Jsou to naštěstí jen jizvy.

Kouč Moyes se tedy zeptal, jestli se na zápas cítíte? Kdybyste řekl, že ne, tak by vás šetřil, že?

Je to tak, ptal se mě, jestli se cítím dobře. Byl jsem nateklý vlastně i den před zápasem, ale viděl, že jsem normálně odtrénoval tréninky. Stejně chtěl ale znát můj pocit, tak jsem mu ho řekl a na základě toho mě dal do základu.

S Declanem Ricem, jak se opět potvrdilo, jste osou týmu. Pozoroval jsem vaší hru a přijde mi, že hrajete více vzadu než v loňské sezoně, často se stahujete až mezi stopery. Máte jiné pokyny než loni?

S Declanem se sehráváme čím dál více, jsme oba vlastně defenzivní i ofenzivní záložníci. Minulou sezonu byl často spíš defenzivním hráčem, který nikam nechodí a zůstává na půlce, ale teď se ho i já snažím víc posouvat dopředu. Pomůže to týmu a mně to taky sedí. Mohu si vzít balon od stoperů, rozehrát ho, jít nahoru a vědět, že Declan tam počká. Ta souhra je ideální. I pro soupeře je nejhorší, že může jít dopředu v jednu chvíli jeden a jindy druhý.

West Ham po patnácti letech hraje základní část evropských pohárů. Jak to klub vnímá? Premier League totiž byla pro anglické kluby vždy jasnou prioritou, ale vy máte po třech zápasech tři jasné výhry a skóre 7:0.

Pro anglické týmy je Premier League nejvíc, například i oproti Lize mistrů. West Ham měl nejúspěšnější sezonu, celý rok jsme bojovali o účast v Evropské lize a teď chceme být úspěšní i tam. Jsme sice jen v poločase, ještě nás čekají tři zápasy, ale užíváme si to a fanoušci jsou nadšení. My jsme zase nadšení, že se potkáme i s jinými týmy. Evropu chceme hrát i na jaře.

V lednu to budou dva roky, co jste v Anglii. Je to domov?

Utíká to rychle. Podmínky na začátku nebyly lehké, brzy začal covid a bylo to strašně složité. Ale mám za sebou jednu ze svých nejlepších sezon a i s fanoušky jsem se spojil, mají mě rádi. Hlavní domov je pořád Slavie, ale West Ham mi hodně mi přirostl k srdci.

Martin Minha si povídal s Tomášem Součkem na parkovišti před tréninkovým centrem West Ham United. V exkluzivním rozhovoru se mimo jiné dozvíte:

  • Jak Tomáš zvládá tvrdé zápasové tempo?
  • Jak se mu žije v Londýně a jaký má vtah s fanoušky?
  • Jak funguje „fotbalová kabina“ ve West Hamu?
  • Jak se tým přípravuje na zápasy?
  • Je pro West Ham důležitější Premier League nebo Evropská liga?
autoři: Martin Minha , vla
Spustit audio

Související

Sledujte nás