Sobota bude v Praze patřit nejlepším běžcům. Dění z půlmaratonu poslouchejte na Radiožurnálu Sport

5. duben 2024

Rekordní počet 15 500 běžců se postaví na start sobotního Pražského půlmaratonu. Na trať 24. ročníku 1/2Maratonu Praha vyběhnou závodníci ze 115 zemí, ze zahraničí jich dorazí více než devět tisíc. Favoritem mužského závodu je úřadující mistr světa v půlmaratonu Keňan Sabastian Sawe, který by mohl atakovat rekord závodu. Na startu budou i elitní čeští vytrvalci v čele s obhájcem domácího prvenství Patrikem Vebrem a Terezou Hrochovou. Pořadatelé to řekli na tiskové konferenci.

Devětadvacetiletý Sawe získal titul v půlmaratonu loni v Rize časem 59:10. Jeho osobní rekord z říjnového závodu ve Valencii má hodnotu 58:29, což ho řadí na 14. místo historických tabulek. Ze sedmi půlmaratonů jich pět vyhrál. Do Prahy dorazí po mistrovství světa v krosu v Bělehradě, kde obsadil sedmou pozici.

K jeho největším konkurentům by měli patřit další Keňané Geofry Kipchumba a Patrick Mosin či loni druhý Uganďan Maxwell Rotich. Rekord závodu drží Atsedu Tsegay z Etiopie, který v roce 2012 dosáhl času 58:47. Mezi ženami jsou favoritkami Etiopanky Nigtsi Tesfayová a Gete Teklemichaelová spolu s Keňankou Jescou Chelangatovou.

Nově startovat se bude na Bubenském nábřeží a půlmaraton poprvé povede přes Staroměstské náměstí, jinak je trasa stejná jako v minulých letech. Úvodní akce série RunCzech odstartuje v 10:00.

Radiožurnál Sport je mediálním partnerem akce a vše podstatné uslyšíte i díky našemu reportérovi na místě. Tak si nás v sobotu dopoledne nalaďte. 

autoři: Radiožurnál Sport , rej
Spustit audio

Související

Sledujte nás