Sobota 19. února

19. únor 2022

Předposlední den olympijských her v Pekingu přinese českým fanouškům závod českého čtyřbobu nebo závod v rychlobruslení s hromadným startem, ve kterém se představí Nikola Zdráhalová. Královská disciplína běžeckého lyžování na 50km čeká muže.

Poslouchejte Olympijský speciál! Startuje každý den od 16:30 na Radiožurnálu Sport a v repríze na Radiožurnálu od 19:00. Jeho součástí jsou rozhovory s našimi reportéry v Pekingu, reakce českých sportovců, nejzajímavější události dne a rozhovory se sportovními legendami. Tentokrát se s Janem Pokorným a Vojtěchem Šafářem bavili naši reportéři, kteří sledovali celé olympijské hry přímo v Pekingu.

  • Čtyřbob muži 

Dominik Dvořák s kolegy Jakubem NoskemJanem Šindelářem a Dominikem Záleským nezajel povedené první dvě jízdy. Chyby na trati český kvartet katapultovaly až na 22. příčku. V nedělní třetí jízdě musí přijít zlepšení, aby se česká posádka propracovala alespoň na dvacáté místo, které zaručuje postup do čtvrté finálové jízdy. V čele je v polovině závodu i díky nejrychlejším startům obhájce zlata Němec Friedrich.

  • Běh na lyžích - 30 km muži 

Z původně královské disciplíny běžeckého lyžování na 50 kilometrů volnou technikou se organizátoři rozhodli závod zkrátit na 30 kilometrů. Důvodem byl silný vítr a extrémní mráz. Na trať nakonec ze zdravotních důvodů nevyrazil ani Michal Novák. Zbylí dva Češi skončili v poli poražených. Petr Knop doběhl sedmatřicátý, Adam Fellner skončil na 42. místě. Několika nástupy v závěru rozhodl o svém celkově třetím zlatu z Pekingu Rus Alexandr Bolshunov.

 „Zkrácení závodu bylo jediné možné rozhodnutí, které mohli udělat,“ přiznal trenér českých lyžařů Vasil Husák.

  • Rychlobruslení – závod s hromadným startem ženy

Nikola Zdráhalová se ze zdravotních důvodů na start posledního plánovaného závodu na olympijských hrách v Pekingu nakonec nepostavila. Jejím nejlepším výsledkem v Číně tak bylo 18. místo na tříkilometrové trati. 

  • Lední hokej - zápas o bronz

Hokejisté Slovenska porazili v zápase o třetí místo na olympijských hrách v Pekingu Švédsko 4:0 a získali historicky první medaili na turnaji pod pěti kruhy. Slováci utkání rozhodli ve druhé třetině, kdy se gólově prosadili sedmnáctiletý talent Juraj Slafkovský a Samuel Takáč. Slafkovský a Pavol Regenda poté skórovali i při závěrečné power play soupeře.

„Ještě mi to nedochází. Jsem maximálně šťastný, že mám medaili na krku,“ říká nejlepší střelec a nejužitečnější hráč olympijského turnaje Juraj Slafkovský.

Hokejisté se postarali o druhou slovenskou medaili v Pekingu, zlato získala ve slalomu Petra Vlhová. Z bronzu se raduje i deset hráčů z české extraligy, které kanadský trenér Craig Ramsay zařadil do nominace.

Nenechte si ujít olympijskou atmosféru, i když budete tou dobou zrovna v práci nebo na cestách, a poslouchejte sport na Radiožurnálu Sport. Naladíte nás na digitálních rádiích DAB+, na internetu nebo v televizní síti DVB-T2. A poslouchat Radiožurnál Sport můžete jednoduše také ze svého mobilního telefonu nebo tabletu v aplikaci mujRozhlas. Tam najdete také kompletní audioarchiv našeho vysílání.

Spustit audio