Šéf biatlonistů Hamza: V dubnu v našem týmu nastanou nutné změny. Víme, kde nás tlačí bota

Šéf českého biatlonu a víceprezident Mezinárodní biatlonové unie Jiří Hamza se v talkshow Na síti vyjadřuje k aktuální napjaté situaci, ale vrací se i k olympijskému tažení v Pekingu. Proč si myslí, že sportovní prostředí vůči Rusku zareagovalo pozdě? Věří, že se vrátí při biatlonových závodech fanoušci na tribuny? Všechna ožehavá témata s Andreou Sestini Hlaváčkovou probral lodivod v Česku populárního sportu. Poslechněte si celý rozhovor!

Jste pro tvrdé zásahy proti ruskému a běloruskému sportu?

Měly by určitě vyjít z Mezinárodního olympijského výboru s jasným stanoviskem, že dokud válka neskončí, tak ruští a běloruští sportovci závodit nebudou. Ani já momentálně nemám úplně myšlenky na sportovní výsledky a výkony a přijde mi to amorální. I velké federace fotbalu a hokeje dlouho s rozhodnutím otálely a ten signál přišel od menších sportovních federací. Sportovní prostředí se nezachovalo úplně hrdinně, sice zareagovalo tvrdě, ale podle mě trochu pozdě.

Čtěte také

Je pravdou, že momentálně nabízíte ukrajinským závodníkům zázemí pro trénink v Česku?

Myslím si, že to je to nejmíň, co pro ně můžeme udělat. V Novém Městě na Moravě mohou po nutnou dobu trénovat bez omezení, stejně tak jim nabízíme ubytování i stravování. Na Mezinárodní biatlonové unii se snažíme napříč federacemi vypracovat projekt pro Ukrajinu, na který společně vynaložíme 3,5 milionu euro. Vlna solidarity vůči Ukrajině se určitě prolne celým naším biatlonovým prostředím.

Co bylo v Pekingu jinak, že to tentokrát třeba narozdíl od úspěšného Soči biatlonistům medailově necinkalo?

Neměli jsme štěstí na poslední rány, třeba Markéta Davidová přišla o olympijské zlato a ještě jednu medaili. Mužský tým prochází generační obměnou a věřím, že perspektiva mladých závodníků je veliká. Takový je náš sport, že si musíme na úspěchy znovu počkat. Juniorské tituly na světových šampionátech Jonáše Marečka nebo Terezy Voborníkové značí, že jsme na dobré cestě. My si tu sezonu po jejím konci musíme vyhodnotit. Samozřejmě víme, kde nás tlačí bota. Chceme určitě zasáhnout do servisu, kde potřebujeme nějakého lídra.

Na síti s Andreou Hlaváčkovou na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související