Poskytovatelé sociálních služeb v  kraji už vědí, kolik peněz dostanou v letošním roce na provoz

4. únor 2024 07:13

Královéhradecký kraj přerozdělí miliardu a 360 miliónů korun, které dostal ze státního rozpočtu na podporu sociálních služeb. Zastupitelé rozhodli o rozdělení víc než miliardy korun, dalších přibližně 175 miliónů si hejtmanství ještě nechá v rezervě. 

Dotaci dostane letos víc než 250 příjemců, nejvýznamnější část poputuje na terénní, ambulantní a pobytové služby pro seniory a zdravotně postižené.

Čtěte také

„My jsme veskrze dostali peníze, které jsme očekávali, že budeme potřebovat ve všech těch druzích sociální péče. Navíc si myslím, že všechna ta naše zařízení jsou schopna velmi dobře hospodařit. Samozřejmě tomu pomohl i příspěvek od klientů,“ říká hejtman Martin Červíček z ODS, podle kterého by se mělo podařit saturovat potřeby sociálních služeb v kraji.

Náměstkyně hejtmana Martina Berdychová z hnutí Východočeši dodává další pozitivum. „Také se daří to, že hlavně neziskovému sektoru financujeme většinu nákladů hned na začátku první dotací. A oni tak už v lednu mají jistotu finančních příjmů, co mohou plánovat během celého roku 2024.

Poskytovatelé sociálních služeb v Královéhradeckém kraji tak budou mít zhruba stejně peněz jako vloni, kdy kraj přerozdělil také přes miliardu a 300 miliónů korun. Státní podpora je zásadní a výrazně pomáhá, ale neznamená to, že si poskytovatelé služeb mohou dovolit úplně všechno.

Čtěte také

Alokace není bezedná, upozorňuje Martina Berdychová. „Když budou přijímat nové pracovníky, hlavně do terénu a na odlehčovací služby, nebo aby se specifickým klientům mohli více věnovat, to samozřejmě přináší nároky na více personálu. Tedy tato čísla jim musíme schválit, ta síť na to musí být připravena a na to se pak dávají finanční prostředky. Ale určitě všechny poskytovatele sociálních služeb tlačíme do toho, aby jejich výdaje byly ekonomicky přijatelné a smysluplné.

Důležité je, že poskytovatelé sociálních služeb teď budou vědět, s jakým rozpočtem mohou hospodařit. A příznivý je i výhled do budoucna, věří hejtman Martin Červíček. „Podle mých informací, lze podobný objem peněz předpokládat i v dalších letech. A my tomu samozřejmě uzpůsobujeme i strategii toho, jak by všechna ta zařízení, lůžka, která jsou součástí naší sítě, dál fungovala. To je dobré pro stabilizaci prostředí.

Zastupitelé také rozhodli o tom, že kraj podpoří hospicovou péči 25 milióny korun, dotace 5 provozovatelům bude o půl milionu vyšší než vloni.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související