Sociálním službám v Královéhradeckém kraji pomohou další desítky milionů korun z evropských dotací

29. červen 2023 08:03

Královéhradecký kraj získá další desítky miliónů evropských dotací na sociální služby. Bude to už sedmý evropský projekt, který regionu finančně pomůže. Z předchozích šesti dostane kraj v nejbližších letech přes půl miliardy korun.

Čtěte také

„Připravený je ještě projekt Žijeme v komunitě 3, který podpoří chráněné bydlení v Jičíně, které by mělo být dostavěno na přelomu letošního roku, ze zahájením od příštího roku. A ještě Komunitní domov pro osoby se zvláštním režimem, který by měl fungovat v Rokytnici v Orlických horách a zahájit by měl v roce 2025,“ popisuje Jiří Zeman z Odboru sociálních věcí Královéhradeckého kraje zatím poslední z připravených projektů, který čeká na své spuštění.

Na podporu života v komunitě získá hejtmanství 52 miliónů korun, které by měly na kraj dorazit postupně do roku 2026. Podle náměstkyně hejtmana Martiny Berdychové z hnutí Východočeši se tak daří navázat na dřívější krajské investice do výstavby komunitního bydlení s mentálním nebo kombinovaným handicapem.

Čtěte také

„V těch komunitních formách bydlení se je snažíme zařadit do běžného života, takže potřebují větší podporu, více sociálních pracovníků, sociální rehabilitace a další věci. Takže i na ty pracovníky budeme čerpat prostředky z operačního programu Zaměstnanost+, říká Martina Berdychová.

Další evropské prostředky už kraj od letošního roku postupně čerpá. A jde o stovky miliónů korun, říká mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. „Hlavní projekt, který nese název Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji, čítá náklady přesahující 340 milionů korun a obnáší právě tvorbu různých terapeutických dílen a sociálních sezení. Ty slouží k tomu, abychom začleňovali osoby se zdravotním nebo duševním handicapem, či osoby, které jsou nějakým způsobem vyčleněny, jako například lidé bez domova.

Čtěte také

Tento projekt má pomoci zhruba 11 stovkám lidí. Podle náměstkyně hejtmana Martiny Berdychové z hnutí Východočeši jsou další projekty zaměřené na oblast duševního zdraví nebo péči o ohrožené děti. Právě tam patří i osvětová kampaň Staň se náhradním rodičem.

Kraj chce do budoucna také co nejvíc pomoci rodinám v tom, aby nemusely své blízké umísťovat do pobytových zařízení sociálních služeb.

„Abychom je co nejdéle udrželi v přirozeném domácím prostředí. A to znamená posílit i ambulantní terénní služby, uzavírá náměstkyně hejtmana Martina Berdychová.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související