Hradec Králové postaví stacionář pro zdravotně postižené za 200 milionů korun. Kde přesně bude stát?

14. prosinec 2022 07:28

Hradec Králové chce ve čtvrti Třebeš vybudovat nový denní stacionář pro zdravotně postižené. Zařízení tohoto typu město zatím nemá a kapacity soukromých poskytovatelů jsou nedostačující. Náklady na vybudování stacionáře radnice odhaduje na 200 milionů korun.

Čtěte také

„Synovi je 24 let, teď je v posledním ročníku praktické školy a končí své vzdělávání. Teď jsme postaveni do situace, co dál,“ popisuje paní Ivana Pavlíčková, jejíž syn Vítek je těžký kvadruplegik. Nezvládne se sám přemístit a potřebuje neustálou pomoc s hygienou, jídlem nebo oblékáním.

Vítek se po dokončení speciálního vzdělávání vzhledem ke svému postižení neuplatní ani na chráněném trhu práce. „Nám hrozí to, že zůstaneme úplně doma a přeruší se sociální kontakty. A syn bude mít obavu někam chvíli vyjet, prostě to je špatně, říká Ivana Pavlíčková.

Na vyřešení situace Ivaně Pavlíčkové zbývá už jen několik měsíců. V krajním případě bude muset opustit zaměstnání a se synem zůstat doma.

Čtěte také

Nedostačující kapacitu navazujících sociálních služeb v Hradci Králové potvrzuje Miriam Urbanová, ředitelka společnosti Prointepo, která zastřešuje sociální služby v krajském městě. „Není v současné chvíli návazná služba sociální, kam by ty děti mohly dál docházet. Denní stacionář v provozu je jedno zařízení, které ale má kapacitu plnou.

Kromě toho, že rodičům taková služba uleví, má podle Miriam Urbanové pozitivní vliv na samotného pacienta. Ten díky tomu neztrácí kontakt s kolektivem a procvičuje dovednosti, které se do té doby ve škole naučil.

Čtěte také

Vedení Hradce Králové teď plánuje vybudovat nový denní stacionář pro 32 klientů starších 15 let.

„Nový komplex vznikne ve Třebši v současném objektu technických služeb. Skládá se z asi 10 objektů kolmo navazující na páteřní budovu, v každé učebně bude pět klientů trávit čas a mít nějaký program, říká radní Pavel Vrbický z Pirátů.

Vybudování stacionáře má vyjít na zhruba 200 milionů korun a hotový má být kvůli dotačním pravidlům nejpozději do roku 2027. Co bude paní Ivana Pavlíčková a další rodiny v podobné situaci dělat do té doby, netuší.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související