Pondělí 7. února

7. únor 2022

Čtvrtý den olympijských her v Pekingu přinese hned několik zajímavých závodů a zápasů s českou účastí. Poslední zápas v olympijském turnaji s domácí Čínou odehrají curleři Zuzana a Tomáš Paulovi, na start závodu v rychlobruslení na 1500 metrů se postaví Nikola Zdráhalová a české hokejistky se v 9:40 utkají s Dánskem v základní skupině B. Nebude chybět ani vytrvalostní závod v biatlonu s čtveřicí českých reprezentantek.

Poslouchejte Olympijský speciál! Startuje každý den od 16:30 na Radiožurnálu Sport a v repríze na Radiožurnálu od 19:00. Jeho součástí jsou rozhovory s našimi reportéry v Pekingu, reakce českých sportovců, nejzajímavější události dne a rozhovory se sportovními legendami. Tentokrát se s Janem Pokorným bavil bývalý biatlonista a olympijský medailista ze Soči Ondřej Moravec.

  • Curling 

Závěrečné utkání českých curlerů při jejich olympijské premiéře mělo dramatickou zápletku. Manželé Zuzana a Tomáš Paulovi v duelu s Čínou prohrávali již 1:6, ale čtyřbodovým ziskem v šestém endu a dalšími dvěma vítěznými endy dovedli zápas do vítězného konce s konečným skórem 8:6. V desetičlenné základní skupině si český pár zapsal bilanci 4 výher a 5 porážek. Z Pekingu tak sehraná dvojice bude odjíždět s krásným 6.místem.

„Odnesu si z toho dobrý pocit. Uhráli jsme čtyři výhry proti nejlepším týmům na světě. Splnili jsme náš cíl, se kterým jsme sem jeli,“ hodnotí Tomáš Paul. „První třetina byla dobrá, v prostřední třetině to nebylo nic moc, ale koncovka byla zase dobrá.“

  • Alpské lyžování – obří slalom ženy 

Již v úvodním kole obřího slalomu žen skončilo působení Elese Sommerové. Česká lyžařka při olympijském debutu zvládla prudkou pasáž sjezdovky, ale následné minutí jedné z modrých branek jí zatarasilo cestu do 2.kola.

  • Rychlobruslení – závod žen na 1500 metrů 

Čtěte také

Rychlobruslařka Ireen Wüstová má třetí olympijské zlato ze závodu na 1500 metrů. České reprezentantce Nikole Zdráhalové se po neúspěchu na třech kilometrech nedařilo ani na její nejsilnější trati. Nenavázala na jedenácté místo z roku 2018 a skončila až jednadvacátá.

  • Lední hokej – ženy 

České hokejistky ve třetím zápase na olympijských hrách nestačily na soupeřky z Dánska. I přesto, že se do vedení  svěřenkyně trenéra Tomáše Paciny dostaly hned dvakrát. Nejdříve se již v 6.minutě střelecky prosadila Aneta Tejralová a ve 2.třetině Kateřina Mrázová. Dánky ale dokázaly duel otočit a porazit český výběr 3:2. Češky se v posledním zápase skupiny B utkají s Japonskem.

Premiéru na turnaji si za národní tým odbyla brankářka Viktorie Švejdová, zápas ale nedochytala. „Není to tak, jak jsem si představovala. Každý by si to přál zahájit jinak. Teď už s tím nic neudělám,“ říká devatenáctiletá brankářka. „Všechno necháme za námi a snad bude lépe.“

  • Biatlon – vytrvalostní závod žen 

Biatlonistka Markéta Davidová se po nevydařeném vystoupení ve smíšené štafetě představila ve vytrvalostním závodě na 15 kilometrů. Česká reprezentantka bojovala ještě před poslední střelbou o medaili, poslední ránu však netrefila a do cíle dojela na šestém místě.

Vyhrála Němka Herrmannová. Lucie Charvátová byla po dvou chybách na střelnici devatenáctá, Jessica Jislová obsadila 27. místo a debutantka Tereza Voborníková skončila na 34. příčce.

  • Skoky na lyžích – týmový závod 

Čtěte také

Vůbec poprvé se v olympijské historii uskutečnil závod smíšených týmových družstev. V něm české kvarteto ve složení Klára Ulrichová, Čestmír Kožíšek, Karolína Indráčková a Roman Koudelka obsadilo i po sérii diskvalifikací u ostatních týmů konečné 7.místo. Nejdelší skok z českých skokanů zaznamenal Koudelka, když v 1.kole dolétl do vzdálenosti 93 metrů. Premiérovými vítězi disciplíny se s přehledem stali reprezentanti Slovinska. 

  • Saně – jednotlivci ženy 

Po úvodních dvou jízdách se mladá česká sáňkařka Anna Čežíková drží na průběžném 29. místě s odstupem na nejlepší. Na dvacítku, která postoupí do závěrečné čtvrté jízdy, ztrácí dvě sekundy.

Nenechte si ujít olympijskou atmosféru, i když budete tou dobou zrovna v práci nebo na cestách, a poslouchejte sport na Radiožurnálu Sport. Naladíte nás na digitálních rádiích DAB+, na internetu nebo v televizní síti DVB-T2. A poslouchat Radiožurnál Sport můžete jednoduše také ze svého mobilního telefonu nebo tabletu v aplikaci mujRozhlas. Tam najdete také kompletní audioarchiv našeho vysílání.

Spustit audio