Pokračují přijímací zkoušky na střední školy. Jak je ale studenti zvládli, to bude známé až v květnu

15. duben 2024 08:38

Druhým dnem dnes pokračují přijímací zkoušky na střední školy. V Královéhradeckém kraji se týkají víc než šesti a půl tisíce žáků. A tomu také odpovídá aktuální ruch na středních školách a gymnáziích v celém regionu. 

Čtěte také

„Je to náročnější pro školy, které jsou v podstatě plné. Kdy se opravdu hledají jak vyučující, tak dozory i učebny,“ popisuje ředitel Krkonošského gymnázia ve Vrchlabí Martin Vlášek situaci, kdy od pátku až do středy, kdy je druhý termín přijímacích zkoušek na osmiletá gymnázia, to nemají na školách úplně jednoduché.

A ředitel Zemědělské akademie a gymnázia v Hořicích Stanislav Neumann doplňuje. „Ohledně přijímaček máme vyčleněny některé místnosti pouze pro tento účel. V této budově je jich šest, máme k tomu vyčleněny učitele, kteří předkládají zadání a kontrolují správný průběh. Tedy chod školy to ovlivní.

Školy to zvládnou, ale v uvozovkách za odměnu pak budou mít jednodušší administrativu. Jedna novinka letošních přijímacích zkoušek totiž znamená, že není možné podat odvolání proti nepřijetí z jiných důvodů, než kvůli problémům se samotným průběhem zkoušky.

Čtěte také

To školám ušetří nejen práci, ale také čas i peníze. Potvrzuje Stanislav Neumann. „Mám to ušetřilo neskutečné množství peněz. Když vezmu, že jsme museli posílat doporučeným dopisem pozvánku k přijímacímu řízení s unikátním kódem každého uchazeče, pak rozhodnutí o nepřijetí, dále chodila odvolání. Tedy těch doporučených dopisů bylo opravdu hodně.

„Dnes je to o nějakých dvou či třech kliknutích do systému DiPSy v interní komunikaci. Tedy je to vážně neskutečná rychlost i úspora peněz, doplňuje Stanislav Neumann.

Zatímco v kancelářích je i kvůli systému DiPSy, který podle většiny oslovených ředitelů škol samotné zpracování procesů přihlášek a evidence velmi zjednodušil, o něco klidněji, tak ve třídách vládne v těchto dnech napjaté očekávání a také nervozita.

Čtěte také

Všímá si Martin Vlášek. „Nervozita panuje samozřejmě jak u maturantů, tak i u těch nově příchozích žadatelů o studium. My jsme se jim to snažili nějakým způsobem ulehčit tím, že jsme připravili přípravné kurzy k přijímacím zkouškám jak pro čtyřleté, tak také pro osmileté studium. Připravit je už na samotné prostředí, ale ta nervozita je u nich patrná.

„Ty dva termíny totiž rozhodnou o tom, jestli se na svoji vysněnou školu dostanou nebo nikoliv, doplňuje Martin Vlášek.

Na střední školy se v Královéhradeckém kraji hlásilo 6 555 žáků, připraveno je pro ně 7 500 míst. Jasné je, že některé obory a třídy zůstanou nenaplněné a naopak, někdo se na svoji vytouženou školu zkrátka nedostane.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související