Novopacká škola gastronomie a služeb se rozšiřuje. Nyní opravuje svůj objekt v Lázních Bělohrad

27. leden 2024 08:19

Nedostačující kapacita a proti tomu navíc velký zájem studentů. To jsou hlavní důvody, proč se novopacká střední škola gastronomie a služeb rozšiřuje. Od Královéhradeckého kraje získala objekt bývalé zemědělské akademie v Lázních Bělohrad a opravuje ho. 

Co vše už je hotové, to je otázka pro redaktorku Kateřinu Kohoutovu?
Kompletně hotové je už první patro budovy. Jsou opravené třídy, učebna výpočetní techniky a také sborovna. Původní stav byl podle ředitele školy Petra Jaroše v červenci roku 2022, kdy škola od Královéhradeckého kraje objekt přebírala, opravdu špatný. Bylo jasné, že je tady čeká spousta práce, která také bude stát spoustu peněz.

Čtěte také

Řemeslníci už také ale dokončili různé výmalby a drobnější opravy. Důležité také je, že už došlo na kompletní předělávku topení.

V následujících dnech by se práce měly přesunout do suterénu, což už bude v podstatě poslední část objektu, kterou čeká oprava. Tady by měla vzniknout cvičná kuchyně, sklady, jídelna a také cukrářská dílna.

Někteří žáci novopacké školy gastronomie a služeb už do školy v Lázních Bělohrad dojíždějí. Jak prostředí hodnotí?
Ano, v opravených prostorách jsou již nyní umístěny tři ročníky oboru kuchař - číšník, tři ročníky cukrářů a také první ročník rozbíhajícího se oboru podnikání. Několik studentů, se kterými jsem hovořila, si školní prostory pochvalují. Líbí se jim, že jsou čerstvě opravené.

Novopacká škola gastronomie a služeb se rozšiřuje. Nyní opravuje svůj objekt v Lázních Bělohrad

Zpočátku prý některým studentům vadilo dojíždění, ale řekli mi, že si na to již v podstatě zvykli. A v současnosti se těší především na to, až budou vybudované zmiňované dílny a oni už nebudou muset mezi Lázněmi Bělohrad a Novou Pakou přejíždět.

Čtěte také

Podle ředitele školy, pokud nenastanou žádné komplikace, tak by veškeré práce mohly být hotové přes letošní léto a od 1. září by se zde vše opravené mohlo rozjet a začít fungovat.

Může toto přestěhování části školy nějak ovlivnit i samotný život v Lázních Bělohrad?
Vypadá to, že zřejmě ano. Až se totiž dokončí objekty dílen, tedy cukrářská a pekařská, tak vedení školy slibuje, že otevře známé prodejní školní obchůdky. Kdy nabídka zboží v nich je čerstvá, pestrá a zejména ceny jsou maličko jiné než v ostatních obchodech.

Studenti by v rámci své praxe měli také chodit do některých gastrozařízení ve městě nebo v jeho okolí. A celkově bude do Lázní Bělohrad přicházet a pobývat tu více mladých lidí, což určitě pro atmosféru ve městě není špatné.

Spustit audio

Související