Zahradnická škola v Kopidlně otevírá pro středoškoláky poprvé v Česku nový obor - rostlinolékařství

16. únor 2024 08:37

Střední zahradnická škola v Kopidlně na Jičínsku otevírá pro příští školní rok vůbec poprvé obor rostlinolékařství. Nejen zájemci o studium se mohli o tomto oboru dozvědět víc na Dni otevřených dveří, který do Kopidlna přilákal desítky lidí.

Čtěte také

„Já se ještě rozmýšlím, co bych všechno mohl studovat. Zahradní škola ale zatím vypadá velice pěkně, mají tu krásné zázemí, zdejší zámek je opravdu nádherný,“ popisoval Martin, který bydlí nedaleko Jilemnice a zatím se ještě nerozhodl, jakou školu si vybere.

Protože rostlinolékařství je novinka - nejen v Kopidlně, ale v celém Česku - dotazy na tenhle obor padaly často, říká jeden z učitelů Tomáš Hásek. „Spousta zvědavých dotazů na toto téma, které jsou zaměřené zejména na obsah učiva a pochopitelně i na možnost následného uplatnění.

Čtěte také

Našli se ale i lidé, kteří se přišli zeptat už s nějakým konkrétním záměrem. „Přišel dědeček se svojí vnučkou a zajímal se o tento obor, protože on sám se bylinkářství věnuje. A byl by rád, kdyby někdo z rodiny na tuto jeho činnost navázal.

Zájem o Den otevřených dveří ředitelku školy Lenku Noskovou příjemně překvapil, Zájemci se ptali na obě části oboru rostlinolékařství - tedy léčení rostlin i léčení rostlinami. „Léčíme nemocné rostliny, tedy z takového laického pohledu, které mají nějaké škůdce nebo choroby. A my, protože potřebujeme, aby nám daly danou produkci, tak je musíme opatrovat. A druhá část oboru jsou léčivé rostliny, které využíváme k léčení jak lidí, tak i zvířat a ostatních rostlin.

Čtěte také

Absolventi tohoto oboru by neměli mít o uplatnění na trhu práce nouzi, pracovat mohou třeba ve farmakologii nebo v zemědělství - už teď se tu a tam do školy chodí zemědělci ptát a radit, jak mají v některých případech postupovat.

A zájem o studium v novém oboru je, říká ředitelka Lenka Nosková. „Zatím, co jsme nahlédli do Dipsy a to, co nám přichází sem do školy, tak ten zájem vidíme, ano.

O přesných číslech je zatím předčasné mluvit, na podání přihlášek mají budoucí středoškoláci ještě několik dnů.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související