Petr Fousek před startem kvalifikace: Polsko je favorit, ale poženou nás plné tribuny. Věřím, že to zvládneme

Čeští fotbalisté se v Praze chystají na vstup do kvalifikace o postup na evropský šampionát v příštím roce. Národní tým v pátek v Edenu přivítá Polsko, o tři dny později nastoupí k zápasu v Moldavsku. Na úvodní trénink aktuálního srazu přišel reprezentanty pozdravit i předseda Fotbalové asociace České republiky Petr Fousek, se kterým na Strahově mluvil reportér Radiožurnálu Sport Lukáš Michalík.

Rozjíždí se kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2024. Jak se těšíte?

Těším se, ale hlavně očekávám, že postoupíme. Doufám, že nepostupem na mistrovství světa a sestupem z Ligy národů máme to špatné vybráno. V mužstvu došlo k okysličení. Na srazu jsme se sešli v dobrém rozpoložení, určili si jasný cíl a jsme dostatečně namotivovaní. Věřím, že do kvalifikace vstoupíme úspěšně domácím zápasem proti Polsku, které už je několik měsíců dopředu vyprodané a následně se zadaří i v Moldávii.

Říkáte, že jste si stanovili cíle. Tak jaké jsou?

Určitě postoupit na mistrovství Evropy, to český fotbal potřebuje. Za prvé jsme od roku 1996 na žádném evropském šampionátu nechyběli a po tom loňském roce to je z řady důvodů potřeba. 

V úvodu narazí český tým na silné Poláky, vnímáte to jako výhodu?

Je to výhoda, i protože mají Poláci nového trenéra. Rozhodne momentální forma. Každopádně Polsko je favorit, čtvrtfinalista mistrovství světa, v kádru mají jednoho z nejlepších hráčů světa Lewandovského. Hrajeme před zaplněným hledištěm a věřím, že to zvládneme.

Čtěte také

Češi nastoupí bez hvězdného útočníka Patrika Schicka, jak citelná ztráta to je?

Hlavně přeji Patrikovi, aby se uzdravil a v budoucnosti se mu zdravotní problémy vyhýbaly. Bohužel to není poprvé, co nám chybí, ale máme v kádru plno útočníků, kteří jsou momentálně ve formě. 

Určitě sledujete výkony ostatních útočníků, třeba Kuchtovi s Čvančarou se v poslední době hodně daří. Věříte, že si dobrou formu přenesou i do reprezentace?

Věřím. Je vidět, že jsou v psychické, fyzické i herní pohodě. Doufám, že sparťanskou formu potvrdí i v reprezentaci. 

V nominaci je hodně hráčů ze Sparty i Slavie, dvou týmů, které se momentálně přetahují na špici fotbalové ligy. Máte radost, že je fotbalová liga vyrovnanější?

Od začátku to směřovalo k tomu, že na špici hrají tři kluby. Nyní má Plzeň trochu krizi, ale myslím si, že se ještě může vzkřísit. Čeká nás hlavně derby, které celý fotbalový národ očekává s napětím. V reprezentaci ale všichni táhnou za jeden provaz a vědí, co je cílem reprezentace.

Po zápase s Polskem čeká reprezentanty cesta do Moldavska, kde se hodně řeší současná bezpečnostní situace. Proběhne vše v klidu?

Máme záruky od UEFA, Moldavské republiky, ale i Moldavského fotbalového svazu. Letadla v Kišiněvě normálně přistávají a samozřejmě jsme v kontaktu i s naší ambasádou v Moldavsku. Věřím, že zápas se normálně odehraje a záruky ohledně cestování a bezpečnosti budou platit. 

autoři: Lukáš Michalík , rej
Spustit audio

Související