Pátek 11. února

11. únor 2022

Osmý den pekingské olympiády všem sportovním fanouškům přinese například další zápas českých hokejistů, čtvrtfinálovou bitvu hokejistek, biatlonový sprint žen  a skoky na lyžích z velkého můstku. A v neposlední řadě čerstvou medailistku z Číny Ester Ledeckou, která tentokrát pojede super-G. Nabitý den pro české barvy.

Poslouchejte Olympijský speciál! Startuje každý den od 16:30 na Radiožurnálu Sport a v repríze na Radiožurnálu od 19:00. Jeho součástí jsou rozhovory s našimi reportéry v Pekingu, reakce českých sportovců, nejzajímavější události dne a rozhovory se sportovními legendami. Tentokrát se s Janem Pokorným bavila bývalá lyžařka a bronzová medailistka z olympijských her ve Vancouveru Šárka Strachová.

  • Skeleton – ženy 

Skeletonistka Anna Fernstädtová

Skeletonistka Anna Fernstädtová jezdí neohroženě ledovým korytem hlavou dolů víc než stokilometrovou rychlostí. Tréninky těsně před startem olympijského závodu naznačovaly, že se česká sympaťačka do Pekingu vydala s dobrou formou. V úvodních dvou jízdách ztratila na vedoucí Jaclyn Narracottovou z Austrálie 45 setin sekundy a drží průběžné sedmé místo.

  • Alpské lyžování – super-G 

Čtěte také

Ester Ledecká má za sebou další skvělou olympijskou jízdu. V super-G na lyžích tratí proletěla na hranici svých možností a obsadila výborné páté místo. Na vítěznou Laru Gut-Behramiovou ze Švýcarska česká hvězda ztratila pouhých 43 setin, bronzová Michell Gisinová byla vzdálená jen 13 setin. Obhájit zlatý olympijský double z Pchjongčchangu se Ledecké nepovedlo, ale připsala si skalp skvělých závodnic, včetně americké hvězdy Mikaely Shiffrinové. Závod dokončily i další dvě české reprezentantky - Tereza Nová na třiatřicátém místě, o tři příčky za ní skončila Barbora Nováková. Obě ztratily na vítězku přes čtyři vteřiny.

„Měla jsem trochu snowboarďácký pohled na trať, protože jsem jela některé oblouky moc kulatě. Mohla jsem je trochu víc rovnat,“ popisuje trojnásobná zlatá medailistka.

  • Lední hokej - ženy 

České hokejistky na svých historicky prvních olympijských hrách končí po čtvrtfinálové porážce s USA 1:4. Proti favoritkám turnaje se svěřenkyně trenéra Tomáše Paciny ujaly v 25. minutě senzačního vedení po brance Michaely Pejzlové. Soupeř bleskově odpověděl vyrovnávací brankou Knightové. V závěrečné třetině tým v naději na skvělý výsledek dlouho držela brankářka Peslarová. Američanky nakonec odpor českých bojovnic zlomily a třemi brankami rozhodly o výsledku. Hrdinkou utkání byla golmanka Klára Peslarová, která pochytala neuvěřitelných 55 střel.     

  • Běh na lyžích – 15 kilometrů klasicky

Českým běžcům na lyžích se individuální závod na 15km klasickou technikou nepovedl. Nejlepšího výsledku dosáhl Adam Fellner, který vystupňovaným tempem v druhé polovině trati do cíle doběhl na 31. příčce se ztrátou 3 minut a 6 sekund na vítězného livo Niskanena. Hodně za očekáváním závod dokončila česká jednička sezony Michal Novák, který doběhl až na padesátém místě. O čtyři příčky za ním finišoval Petr Knop.

  • Lední hokej - muži 

Češi v duelu se Švýcarskem odčinili nepovedený vstup do olympijského turnaje. Vyrovnané utkání rozhodla až dovednostní soutěž. V normální hrací době skóre v 5.minutě otevřel Jiří Smejkal, ale soupeř hned brzy odpověděl přesilovkovou ranou Haase. Urputný duel dospěl až do nájezdů, ve kterých se zaskvěl brankář Šimon Hrubec a vychytal všech pět švýcarských nájezdů. Z českých střelců se prosadil jen David Krejčí, což ale stačilo na konečné vítězství 2:1 po samostnatných nájezdech. Reprezentace se dočkala vítězství po devíti měsících.  

  • Biatlon – sprint 

Češkám se ve sprinterské disciplíně na olympijských hrách v Pekingu nezadařilo. Největší české naději Markétě Davidové se sen na medaili rozplynul na střelnici, kde chybovala čtyřikrát a obsadila 41. příčku. Naopak kromě chybné rány na posledním terči byla přesná Lucie Charvátová, což jí v cíli vyneslo solidní 25. místo. Jednou chybovala na střelnici i Jesica Jislová, která do cíle dorazila na jednatřicátém místě. Dvě chyby a pomalejší běh znamenaly pro Terezu Voborníkovou finiš na 58. místě. Všechny čtyři reprezentantky postoupily do stíhacího závodu, který se jede v neděli 13. února v 10:00. 

„Neskutečně jsem ztratila v posledním kole. Nemapatuji si závod, kdy by se mi jelo tak ztěžka,“ popisuje v cíli závodu Lucie Charvátová.   

Čtěte také

  • Skoky na lyžích – kvalifikace velký můstek 

Do závodu na velkém můstku se probojovali všichni čtyři čeští skokané. Nejvíce se v kvalifikačním kole dařilo Čestmírovi Kožíškovi, který dolétl do vzdálenosti 126 metrů, což znamenalo 25. místo. S podstatně kratšími skoky se až z páté desítky do hlavního závodu nominovali pětačtyřicátý Filip Sakala, osmačtyřicátý Roman Koudelka a z poslední padesáté pozice Radek Rýdl.

Nenechte si ujít olympijskou atmosféru, i když budete tou dobou zrovna v práci nebo na cestách, a poslouchejte sport na Radiožurnálu Sport. Naladíte nás na digitálních rádiích DAB+, na internetu nebo v televizní síti DVB-T2. A poslouchat Radiožurnál Sport můžete jednoduše také ze svého mobilního telefonu nebo tabletu v aplikaci mujRozhlas. Tam najdete také kompletní audioarchiv našeho vysílání.

Spustit audio