Nový Bydžov dostane krajskou dotaci na výstavbu nového domova pro seniory, postaví ho do dvou let

11. únor 2024 08:05

Královéhradecký kraj pomůže městu Nový Bydžov s financováním výstavby nového domova pro seniory. Ten by měl vzniknout během dvou let a radnici v Novém Bydžově se na to zatím daří dávat dohromady potřebné finance.

Čtěte také

„Je to potvrzení strategie, kterou držím už delší dobu, že bychom se měli snažit o synergii peněz. Takže město Nový Bydžov dává ze svého rozpočtu 80 milionů korun a my jim s tím pomáháme zhruba stejnou částkou,“ říká hejtman Martin Červíček z ODS.

Právě krajské peníze jsou společně s podobně velkou dotací z ministerstva práce a sociálních věcí klíčové, vypočítává místostarosta Nového Bydžova Martin Kořínek z TOP09. „Když jsme zapracovali ty standardy ministerstva práce a sociálních věcí, tak nám hodnota stavby vzrostla téměř dvojnásobně. Původně jsme to měli rozpočtované na 120 milionů, teď to vyskočila na 230 až 240 milionů. A díky soutěži se podařilo stlačit cenu na 202 milionů korun.

Vizualizace budoucí podoby domova pro seniory v Novém Bydžově

K tomu je ale potřeba připočítat ještě další milióny na vybavení, takže město má připravených 70 miliónů korun - 30 z přebytků hospodaření z minulých let, zbytek pak z úvěru. Za tyhle peníze vznikne 44 pokojů o celkové kapacitě 51 lůžek. Kromě sedmi pokojů budou všechny jednolůžkové.

Čtěte také

„Což je samo o sobě velmi vysoký standard, když senior může být na pokoji sám. A pak ty standardy MPSV stavbu vydefinovaly jako hodně nadstandardní. Tím nemyslím, že by tam byly nějaké drahé dlaždičky nebo něco takového, ale z hlediska prostorového komfortu. A je tam třeba i kuchyňská linka, prostě vše, co bylo nutné, aby tam bylo, říká místostarosta Martin Kořínek.

Podle náměstkyně hejtmana Martiny Berdychové z hnutí Východočeši chce kraj spolufinancováním motivovat obce, aby samy do sociální oblasti investovaly. Lůžka totiž chybí. „Objevuje se nám i další problém, že ta stávající zařízení už dnes úplně nevyhovují. Jak jsou postavena a jakou mají vnitřní dispozici. A prostor pro klienta tam ne vždy úplně ideálně je. Takže nás bude čekat i rekonstrukce těch stávajících objektů.

Vedle oprav chystá kraj i další novou výstavbu pobytových sociálních zařízení, ještě letos by se mohlo začít stavět ve Vrchlabí, a to za víc než 360 miliónů korun.

Vizualizace budoucí podoby domova pro seniory v Novém Bydžově
autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související